Leerlingen Linde College varen Elfstedentocht met zonneboot

Het team werd in het totaalklassement 19e van de 27 deelnemers. Lenus van der Broek

Een team vierdejaars leerlingen havo/vwo van het Linde College in Wolvega maakte voor een project van het Technasium een boot die op zonne-energie kan varen.

Dit lukte door middel van zonnepanelen op de bovenkant van de boot. De scholieren kregen een bouwpakket die ze zelf in elkaar zetten. Het elektrisch systeem dat erin zat, bedachten de leerlingen zelf.

Uit solidariteit met Oekraïne werd de boot blauw en geel geverfd. Ook werd de boot voorzien van stickers met logo’s van de sponsors uit de regio. Met deze boot voeren ze wedstrijden tegen andere teams uit heel Nederland. De wedstrijd werd georganiseerd door de Young Solar Challenge.

De eerste wedstrijd vond plaats in Akkrum. Het doel hierbij was om zoveel mogelijk rondjes door Akkrum te kunnen varen binnen een uur. Hierbij eindigde het Linde College als 13 e . De tweede uitdaging was het varen van de Elfstedentocht. Dit was de eerste keer dat de tocht der tochten door leerlingen met een zonneboot werd afgelegd. De Elfstedentocht was verspreid over twee weekenden. Het eerste weekend werd twee dagen gevaren en het tweede weekend drie dagen. Tijdens deze races overnachtten alle teams gezamenlijk op een camping in de buurt. De zonneboot van het Linde College voer de Elfstedentocht in 17 uur en 49 minuten. Het team werd in het totaalklassement 19 e van de 27 deelnemers.

Nieuws

menu