Kledingbank in Wolvega is naarstig op zoek naar sponsoren. 'Wij nemen iedereen serieus en behandelen onze klanten met respect'

Tineke van Burg en Tiny Mulder van de Kledingbank. Foto Magda Dullemond Foto: Magda Dullemond

Kledingbank de Stellingwerven in Wolvega voorziet duidelijk in een behoefte: ongeveer 400 mensen komen wel eens naar het winkeltje aan de Willem Lodewijkstraat om kosteloos kleding te shoppen. Leidinggevende Tiny Mulder is blij dat de Kledingbank al die mensen kan helpen. ,,Wij zijn op onze beurt blij met alle gulle gevers die ons helpen. Toch zijn we er nog niet.”

In de gezellig ogende winkel, die zich bevindt in het hoofdkantoor van de Kinderkei in Wolvega, is het op het moment flink koud. De ruimte mag de Kledingbank zonder kosten gebruiken van kinderopvangorganisatie De Kinderkei, maar er is geen budget om de winkel te verwarmen. De kozijnen zijn aan vervanging toe, en het zou ook helpen als er geen enkel glas in zit. De kledingrekken zijn ook niet allemaal even stabiel.

Werkkleding

Met name dankzij een artikel dat vorig jaar in Wolvegram stond, zijn er al een flink aantal mooie donaties binnengekomen. In de vorm van financiële bijdragen en gedoneerde spullen. ,,Maar we zijn er nog niet”, zegt Tineke van Burg, de rechterhand van Tiny. ,,We kunnen altijd nieuw ondergoed en nieuwe sokken gebruiken, net als maandverband en tampons.” Tiny vult aan: ,,Het zou ook heel mooi zijn als iemand werkkleding voor onze vrijwilligers wil sponsoren. Een jasje of een bodywarmer, zoiets, met ons logo erop. Zodat de vrijwilligers het lekker warm hebben in de vaak toch wel koude winkel, en ze bovendien herkenbaar zijn als medewerker.”

Eind vorig jaar zat het winkeltje van de Kledingbank met een tekort aan vrijwilligers. In combinatie met de griepgolf zorgde dat ervoor, dat de winkel een dag gesloten moest blijven. Dankzij het Vrijwilligerspunt zijn er inmiddels twee nieuwe vrijwilligers aangehaakt, waardoor er weer een groep van zeven vast inzetbare mensen is. ,,Helemaal super”, vindt Tiny dat. ,,Er waren in totaal vijf reacties, dus we hadden gewoon de luxe dat we konden kiezen. Wij vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers onze klanten goed helpen, en dat ze hen een luisterend oor bieden.”

Niet alleen kleren

In de winkel is kleding te vinden vanaf maat 86. Er is kleding voor groot en klein, dik en dun. Ook voor schoenen kun je bij de Kledingbank terecht, net als voor handdoeken en dekbedovertrekken. Het oogt als een normale kledingwinkel, je hoeft alleen niet af te rekenen.” Voor Moederdag en Vaderdag zorgt de Kledingbank voor een aardigheidje. En in de periode rond Sinterklaas krijgt ieder kind een cadeautje.

Anders dan bij de Voedselbank of de Stichting Leergeld, hoef je voor de Kledingbank in Wolvega niet aan te tonen dat je recht hebt op hulp. Iedereen die het nodig heeft mag kleding komen uitzoeken, de Kledingbank verstrekt de spullen in goed vertrouwen. ,,Veel mensen denken dat zij het nog te goed hebben om kleding bij ons te mogen uitzoeken”, voegt Tiny daaraan toe. ,,Ik kan niet genoeg benadrukken dat je gewoon moet komen als je het goed kunt gebruiken. Dat geldt ook voor mensen die door omstandigheden plots niet genoeg kleding hebben voor zichzelf of voor de kinderen. Denk aan een scheiding, een torenhoge energierekening die een flinke hap uit je budget neemt of een brand in je huis. Wij nemen iedereen serieus en behandelen onze klanten met respect.” Wie liever geen bekenden wil tegenkomen, kan afspreken om op een rustig moment langs te komen.

Gulle donaties

De inwoners en kledingwinkels van Weststellingwerf en zelfs ook uit omliggende gemeentes zijn gul als het gaat om het doneren van kleding. Over het algemeen zit de Kledingbank qua kleding daarom niet om voorraad verlegen. ,,Er komt alleen nette, bruikbare kleding in ons winkeltje te hangen.” Maar aan kleding voor mannen, kleding in de echt grotere maten, en kinderkleding vanaf maat 146 is meestal wel een tekort. Tineke: ,,Dus wie ons daar aan kan helpen: heel graag.”

Kledingbank de Stellingwerven is te vinden aan de Willem Lodewijkstraat 68 in Wolvega. Het winkeltje is open op maandag en woensdag van 9 tot 12 uur. Als je goede, schone kleding hebt die nog een rondje meekan, zonder gaten en vlekken, kun je dat bij de Kledingbank inleveren. Als de Kledingbank dicht is, kun je de kleding inleveren in de blauwe inleverbakken die voor de winkel staat. Zie voor meer informatie .

Nieuws

menu