Johan Rutte duidt WOII-paperassen bij VHW in Wolvega

Distributiekaarten en persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog. EIGEN FOTO

Bij de Vereniging Historie Weststellingwerf geeft Johan Rutte zaterdag 15 oktober een lezing over persoonsbewijzen en distributiestamkaarten uit de Tweede Wereldoorlog.

Veelal zijn uit de WO-2 periode persoonsbewijzen, distributiestamkaarten en voedselbonnen bewaard. Op die documenten staan verscheidene aanduidingen. Maar wat betekenen nu al die letters, cijfers, stempels en zegels en wat is de relatie er tussen.

Voor genealogen bevatten deze documenten pasfoto’s en veel waardevolle informatie. John Rutte verzamelt van kinds af aan Tweede Wereldoorlogmateriaal. Zijn verzameling kent een grote diversiteit, van documenten tot aan speldjes en van gebruiksvoorwerpen tot aan memorabilia.

Jaarlijks is hij WO-2-gastspreker op een basisschool in Velsen-Noord (groep 7-8). Rutte heeft zich volledig verdiept in de periode 1940-1945, de tijd dat Nederland onder de Duitse bezetter leefde. Hij doet onderzoek naar die oorlog, verzorgt er exposities over en is ook genealoog. Bovendien is hij penningmeester van de Vereniging Kinderen van Verzetsmensen 1940-1945.

De lezing wordt zaterdag 15 oktober gehouden in het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf aan de Markt 42 in Wolvega en duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

Nieuws

menu