Jan en Annie Liest uit Oldeberkoop zijn 65 jaar getrouwd

Annie en Jan Liest worden door burgemeester André van de Nadort gefeliciteerd met hun 65-jarig huwelijk.

Annie en Jan Liest worden door burgemeester André van de Nadort gefeliciteerd met hun 65-jarig huwelijk. Foto: Lenus van der Broek

Dinsdag was het 65 jaar geleden dat ze elkaar het ja-woord gaven. Dus Jan Liest (91) en Annie Liest-Posthumus mogen zich nu een briljanten echtpaar noemen.

Het Oldeberkoper paar viert het feest verdeeld over meerdere dagen op hun adres in zorgcentrum Wilgenstede in Wolvega, de plek waar ze sinds zes jaar wonen. Noodgedwongen. Hersenbloedingen (Annie zes jaar geleden en Jan drie jaar terug) waren de aanleiding. Naar omstandigheden maken ze het nog goed. Het benenwerk laat het afweten, mentaal letsel liepen ze niet op. Maar veel bezoek in één keer is wat te veel van het goede, vandaar dat de hele week in het teken van bezoekjes zal staan. Van onder andere hun twee kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen tot andere familieleden en vrienden.


Dansavond bij Appie Tjalma

Tijdens een dansavond bij Appie Tjalma in Jans geboortedorp Oldeberkoop sloeg de vonk over. „Mag ik je thuis brengen?”, vroeg Jan aan dat „leuke en lieve meisje”. Dat zag Annie wel zitten, want „mij was die jongen met dat mooie zwarte haar en die donkerbruine ogen al opgevallen”. Ze konden het samen goed vinden en na vijf jaar verkering vroeg Jan de in Hoornsterzwaag geboren en getogen Annie ten huwelijk.

Net als nu, heerste er destijds ook een woningnood. Door zijn baan bij de zuivelfabriek in het dorp, kreeg het stel woonruimte in huize Lunia (nu hotel). De directeur van de zuivelfabriek had dat pand gekocht om zijn personeel in te kunnen huisvesten. Drie gezinnen hadden er hun eigen gedeelte. „We hebben er elf jaar gewoond, een prachtige tijd”. Hun zoon en dochter kwamen er ter wereld. Toen er nieuwe woningen in Oldeberkoop beschikbaar kwamen, volgde een verhuizing.

Jan - die voor zijn trouwen bakkershulp was geweest - bleef de rest van zijn leven werken in de kaasmakerij van de zuivelfabriek. Na fusies veranderde de standplaats; van Wolvega naar Marum en naar Wommels. Het was zwaar werk en vooral de repeterende handelingen leidden ertoe dat Jans heupen op 55-jarige leeftijd al zo versleten waren dat hij arbeidsongeschikt werd verklaard.

Gelukkig stond dat letsel niet hun geliefde fietstochtjes in de weg. Heel wat kilometers legden ze af. „Soms wel 6000 kilometer op jaarbasis.” Annie werkte, nadat de kinderen groot genoeg waren, jarenlang als bejaardenhulp in Oldeberkoop.


Tuinieren

Een grote hobby van het paar is tuinieren. Naast vele soorten (kas)groenten (genoeg om het hele jaar van te eten) ook bloemen en kamerplanten. Verder deden ze beiden veel aan vrijwilligerswerk. Jan besteedde veel tijd aan voetbalvereniging Sport Vereent. Hij vervulde bestuursfuncties en was altijd langs de lijn te vinden. Ook bracht hij het verenigingsblad rond en inde hij de contributie van dorpsblad De Dreijer en de ijsclub. Hij was keurmeester bij schaatswedstrijden op de natuurijsbaan van Oldeberkoop. En in de zomerperiode hielpen Jan en Annie bij kunstroute Open Stal en de ringrijderij. Een andere liefhebberij van Annie is handwerken: breien, borduren en haken. Tegenwoordig wordt de tijd vooral gevuld met televisiekijken en krantlezen.