Invoeren van Diftar wordt minimaal een jaar uitgesteld. Onderdelen afvalinzamelwagens niet leverbaar

Een registratiesysteem op de vuilniswagen legt vast hoe vaak een huishouden de grijze container laat legen. Omrin

Vanaf 1 januari 2022 zouden inwoners moeten betalen voor het aantal keer dat zij hun grijze container laten legen. Dit wordt uitgesteld, omdat onderdelen niet leverbaar zijn.

De gemeenteraad heeft in juni besloten dat huishoudens op een andere manier gaan betalen voor het restafval. Namelijk door diftar in te voeren.

Inwoners betalen daarom voor 2022 toch weer een vast bedrag, net zoals de afgelopen jaren. Voor de betaling per leging moeten de afvalinzamelwagens worden aangepast. De onderdelen die hiervoor nodig zijn, zijn momenteel niet leverbaar. Door de coronacrisis is hier volgens de gemeente een wereldwijd tekort aan. Het is opnieuw een bittere pil voor de toch al flink bekritiseerde wethouder Mariska Rikkers, die volgens de oppositie de invoering al drie jaar had lopen versloffen.

Het college verwacht nu pas eind 2022 te kunnen melden hoe en wanneer diftar wel wordt ingevoerd. Betalen per container zou bovendien slechts tijdelijk zijn. Vanaf 1 januari 2025 zou een heffing voor iedere kilo in de container worden opgelegd. De invoering van dit systeem (diftar+) koste ook al meer tijd. Het werd aanvankelijk tegen de wens van het college afgedwongen door CDA, SDW, GroenLinks, D66 en VVD.

De raad vindt het onacceptabel dat Westellingwerf in de provincie het meeste restafval per huishouden aanbiedt. En de fracties vinden ook dat het principe de vervuiler betaalt voorop moet staan. Maar die wens gaat nu dus nog niet in vervulling.

Nieuws

menu