Hoe ziet de slagerij van de toekomst eruit?

Zes mensen genoten van het bijzondere diner bij Slagerij Hoeksma. Foto: Piet Bosma
Veranderende behoeften, prijsstijgingen, polarisatie rondom vleesconsumptie en klimaatdoelstellingen zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de toekomst van het slagersvak. De hoofdvraag van Ricks onderzoek luidt: hoe kan de slager onderdeel worden van de oplossing als het gaat over de voedseltransitie? ,,In een tijd waarin de markt in beweging is, kun je nadenken over de toekomst met branche- en vakgenoten, maar dat kun je ook met lokale inwoners doen!”, aldus Marten Hoeksma van Slagerij Hoeksma.
Deskundigheid
Uit het diner bij Slagerij Hoeksma aan de Van Harenstraat in Wolvega komt naar voren dat klanten verbinding belangrijk vinden. Vooral het contact met elkaar en met het deskundige personeel waarderen zij hierin. Of zoals één van de gasten zegt: ,,de winkel is ècht een ontmoetingsplek”. Dat willen ze in de toekomst vasthouden en het liefst zelfs versterken. Daarnaast blijkt uit de gesprekken dat klanten de slagerij bezoeken vanwege de kwaliteit van de producten. In de droomwinkel in vers van de toekomst rijkt deze deskundigheid nog verder. ,,Bijvoorbeeld doordat het personeel kan vertellen over welke kruiden of welke wijn bij een bepaald stuk vlees past”, zegt Rick. ,,Klanten zijn op zoek naar expertise, wat hen dan weer gemak oplevert.”
Naast de huidige specialistische rol van de slager, speelt in de droomwinkel in vers van de toekomst gastheerschap ook een belangrijke rol. Gastheerschap beïnvloedt de beleving volgens de klanten namelijk positief. ,,Met gastheerschap bedoel ik niet opdringerige verkoop”, zei een van de aanwezigen, ,,maar oprechte aandacht en gezien worden.” Ook de aanwezigheid van de ondernemer in de winkel als ‘het gezicht’ draagt bij aan deze beleving.
Vertellen
Onlangs mocht Rick de klanten van Marten Hoeksma in de winkel vleesvervangers laten proeven. ,,De reacties waren héél verschillend. Van mensen die het oprecht lekker vonden tot aan mensen die zich echt afvroegen wat ik ze in hemelsnaam voorschotelde.” Rick zelf wil het slagersvak niet een bepaalde richting op duwen. ,,Het is geen kwestie van goed of fout. Maar ook slagers zullen mee moeten in de voedseltransitie. Voor hen liggen er kansen in het onderzoeken wat er op lokaal niveau gedaan kan worden . Dit zit hem soms al in kleine dingen zoals meer vertellen over wat je doet en waarom je dat doet.”
Voor Marten geldt vooral dat hij met zijn slagerswinkel de beste winkelervaring wil bieden aan zijn klanten. ,,Tijdens het diner werd voor mij vooral bevestigd dat we op de goede weg zitten”, blikt Marten terug. ,,Onze klanten voelen zich welkom bij ons in de zaak en vinden het fijn dat wij open en eerlijk werken. Letterlijk en figuurlijk, want we vertellen graag alles over onze producten en onze klanten kunnen ter plekke zien hoe wij het vlees en de andere producten verwerken.”
Geïnspireerd
Rick hoopt dat deze avond ook andere slagers zal inspireren om zo’n diner te organiseren, om zo samen met lokale inwoners de droomwinkel van de toekomst te ontwerpen. De informele setting zorgt ervoor dat ze op een andere manier met klanten in gesprek kunnen gaan. De avond is Marten in ieder geval heel goed bevallen. ,,Het heeft mij nog meer energie gegeven”, zegt hij. ,,Het is super dat onze werkwijze gewaardeerd wordt. Het was daarnaast een gezellige avond met goede gesprekken, waarbij onze gasten genoten van onze huisgemaakte soep, onze runderstoof, de kipkerrie en een heerlijk dessert.”