Herbarium Frisicum bestaat 40 jaar en burgemeester pakte 150.000ste plant in

FOTO LENUS VAN DER BROEK

FOTO LENUS VAN DER BROEK Foto: Lenus van der Broek

Dit weekend was er een jubileumfeest met een overzichtstentoonstelling van waardevolle collecties van Herbarium Frisicum in Wolvega.

Zaterdagmorgen werd de opening verricht door burgermeester André Van de Nadort. Hij pakte de 150.000ste plant in, de bladeren van een Duitse braam. Door tegen een paardenbloem te blazen mocht hij een wens doen en hoopt dat Frisicum nog lang in Wolvega blijft bestaan. Op zaterdagmiddag was er een lezing van schrijver en columnist Koos Dijksterhuis.

Herbarium Frisicum

In 1982 werd het Herbarium Frisicum opgericht met als doel het vastleggen en herkennen van de Nederlandse flora in een herbarium. Tijd voor een feestje. Herbarium Frisicum is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste privé gedroogde plantencollectie van Europa. Onder meer de collectie van de Radboud Universiteit is in Wolvega opgeslagen.

Herbarium Frisicum onderhoudt contacten met Herbaria van over de gehele wereld, zoals met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen, Naturalis en de Harvard Universiteit in Amerika. Van de Amerikaanse universiteit heeft Herbarium Frisicum collecties ontvangen.