Henk Bron was van grote betekenis voor behoud kennis historie Weststellingwerf

Henk Bron, bij zijn Rivella-collectie. ARCHIEFFOTO PIET BOSMA PIET BOSMA

Henk Bron uit Drachten, beheerder van de populaire Facebook-pagina’ Weststellingwerf in oude Tijden ’, is de afgelopen week plotseling overleden door een hartstilstand op z’n werk. Hij was 59 jaar.

In het behoud van de kennis over de historie van Weststellingwerf speelde Bron een belangrijke rol. Zo was hij negen jaar bestuurslid van de Oudheidkamer in Wolvega. ,,Dat hij de Oudheidkamer uit het slop heeft gehaald is wat overdreven , maar hij heeft samen met het bestuur wel een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling”, zo zegt voorzitter Henk Woud Woudstra.

Vraagbaak

,,In het bestuur was hij onze vraagbaak voor onderhoud website, digitalisering en beheer en onderhoud collectie. Veel van vijftig ordners met historische foto’s heeft hij gedigitaliseerd. Hij heeft daar veel uren en zaterdagen in geïnvesteerd. Hij vond dat belangrijk om te doen. Hij heeft dat helaas niet kunnen afmaken.” Het nieuws over zijn overlijden kwam voor iedereen als een totale verrassing.

Rivella

,,Zijn belangrijkste tentoonstelling was die in 2018 van over de historie van Rivella. Veel van zijn eigen collectie is tentoongesteld in de Oudheidkamer.” Henk Bron opende de tentoonstelling en droeg deze op aan alle oud-werknemers van Rivella. “Als ik oud-medewerkers erover sprak, dan zag je een glinstering in hun ogen.” Ook de tentoonstelling ‘Heida en HEIWO’ was in 2019 een initiatief van Henk Bron.

En al twee jaar werd door Bron gewerkt aan de expositie van kersstallen van Jan de Vries, die tot tweemaal vanwege corona niet door kan gaan. Dit jaar gaat de expositie er alsnog komen. Maar dus zonder Henk.

Bron was vooral bekend vanwege de zeer gewaardeerde Facebook-pagina met 5300 volgers en vele duizenden foto’s. Woudstra: ,,Hij was een regelaar en kwam steeds met nieuwe ideeën. Zijn invloed en inzet gaan we zeker missen.” Als eerbetoon is de Facebook-pagina vanwege de uitvaart vandaag (maandag) door zijn zus en medebeheerder Margje op pauze gezet. Maar ze zet de pagina voort. ,,Hoe de pagina er uit komt te zien, geen idee. Henk zou het weten maar ik ben Henk niet, kan het Henk niet meer vragen en zal Henk dan ook nooit kunnen vervangen zoals hij zich inzette voor zijn pagina’s. Maar ik zal zijn werk, zijn passie, tot zover ik kan doorzetten.”

Nieuws

menu