Goochelaar Minze Dijksma schrijft boek over belevenissen. 'Ik wil mijn liefde voor het vak doorgeven aan een nieuwe generatie'

Minze Dijksma.

Minze Dijksma. Lenus van der Broek

“Onvoorstelbaar!” heet het boek dat Minze Dijksma schreef over zijn ervaringen als goochelaar. Tientallen jaren combineerde hij die uit de hand gelopen hobby met zijn baan als onderwijzer aan basisschool Heidepolle in Wolvega.

Ook na zijn pensionering bleef Dijksma optreden als goochelaar, tot het coronavirus toesloeg en alle voorstellingen moesten worden afgezegd. “Ik ben niet iemand die houdt van stilzitten, dus besloot ik op een dag om mijn belevenissen op te schrijven. Op mijn tablet begon ik te tikken en ben niet meer opgehouden,” zegt Dijksma. “De coronatijd zorgt ook voor reflectie en ik besefte wat ik door mijn passie voor het goochelen allemaal heb meegemaakt. Ook wil ik mijn liefde voor het vak doorgeven aan een nieuwe generatie.”

Lessen

De 74-jarige goochelaar combineert in zijn boek anekdotes met de lessen die hij heeft geleerd in zijn lange loopbaan. Van mislukte optredens tot aan de kampioenschappen en televisie-optredens. Ook eert hij de goochelaars die hem inspireerden.

“Onvoorstelbaar!” is inmiddels verkrijgbaar via alle reguliere boekhandels. De belangstelling voor het boek verrast Dijksma: “Ik heb het vooral geschreven, omdat ik mijn verhalen wilde vastleggen. Blijkbaar spreekt mijn passie meer mensen aan en dat overtreft al mijn verwachtingen. Het is echt onvoorstelbaar.” Het boek is ook verkrijgbaar bij The Read Shop Wolvega (Zwikstra) in Wolvega.