Gemeentehuis kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen

Orange the World. Eigen afbeelding

Wereldwijd wordt er van 25 november tot en met 10 december aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen, met de internationale campagne Orange the World. Overal worden verschillende gebouwen oranje verlicht. Oranje staat voor ochtendgloren en zonsopgang; voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.

Ook het gemeentehuis van Weststellingwerf kleurt in die periode vanaf zonsondergang tot middernacht oranje.

Vraag hulp

Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich en ze zijn bang dat ze niet worden geloofd.

Wethouder Hanneke Zonderland vindt dat dit onderwerp zeker de aandacht verdient. ‘In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Geweld hoort niet thuis in onze samenleving. Sluit je ogen er niet voor maar help! Ga in gesprek met betrokkenen of verwijs naar een hulplijn.’

CSG

De Friese gemeenten vragen in deze periode extra aandacht voor het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Eén op de acht vrouwen maakt ooit in haar leven een verkrachting mee. Dat maakt seksueel geweld tot een groot maatschappelijk probleem. Het Centrum Seksueel geweld Friesland helpt vrouwen (en mannen) die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding of verkrachting de hulp te geven die ze nodig hebben.

Nieuws

menu