FrieslandCampina viert feestje in onrustige periode

Op alle locaties van zuivelreus FrieslandCampina wereldwijd werd woensdagmorgen feestelijk een jubileumvlag gehesen vanwege het 150-jarig bestaan. Zo ook bij de kaasverpakkingsfabriek in Wolvega, waar burgemeester Andre van de Nadort en Geraldine Fraser, lid van de executive Board van FrieslandCampina, een vlag hesen in het bijzijn van een deel van het personeel.

Geraldine Fraser, lid van de executive Board van FrieslandCampina, hijst de vlag.

Geraldine Fraser, lid van de executive Board van FrieslandCampina, hijst de vlag. Lourens Looijenga

Het bedrijf had het jubileum eigenlijk buiten de publiciteit willen houden uit vrees dat dieren- en klimaatactivisten het feestje zouden verstoren. In april had het concern te maken met zo’n actie in Rotterdam. Maar de gemeente Súdwest-Fryslân bracht de bescheiden viering naar buiten en toen was de pers ook elders welkom bij het vooral door corona bescheiden feestje. Maar ook de lopende reorganisaties zorgen niet op alle vestigingen voor een al te grote feeststemming. Wat dat betreft mag Wolvega nog niet klagen. En er was op deze stralende ochtend geen activist te zien.

Boeren

De eerste coöperatie ontstond in 1871, toen boeren zich realiseerden dat ze samen sterker zouden staan dan alleen, zo vertelde Derrien Jansen, de plantmanager van Wolvega de aanwezigen. Toen besloot een groep melkveehouders in Noord-Holland niet langer afzonderlijk of via een particulier zuivelbedrijf, maar gezamenlijk in een coöperatief verband melk te verwerken. De eerste coöperatieve zuivelfabriek werd in 1886 opgericht in Warga. In 1890 volgde in Oosterwolde de tweede Coöperatieve Stoomzuivelfabriek. Jansen zei trots te zijn op wat het bedrijf sindsdien is geworden.

Volgende generatie

De grote uitdaging is volgens haar om ook voor volgende generaties en de groeiende wereldbevolking voedzaam en veilig voedsel te blijven produceren. FrieslandCampina grijpt het jubileum aan om te wijzen op de lange geschiedenis van het leveren van zuivelproducten van hoge kwaliteit, ‘te danken aan het vakmanschap en de deskundigheid van onze leden-melkveehouders en werknemers’. FrieslandCampina wil dit najaar met de leden in gesprek over hoe samen de juiste verbinding kan worden gelegd tussen leden, medewerkers en de consument.

Geraspte kaas

Met 16.995 leden-melkveehouders verspreid over zo’n 11.100 melkveebedrijven in Nederland, België en Duitsland is het bedrijf flink gegroeid. Daarvan zitten er in Wolvega zo’n 400 werknemers. Sinds de start van het verpakken van plakken kaas in 2005 werd de omzet vertienvoudigd in tien jaar. De volgende stap is nu het afronden van de zoveelste reorganisatie. In het Belgische Genk wordt gestopt met het verpakken van geraspte kaas. Die ‘raspkaas’ komt voortaan vanaf vier lijnen in de fabriek in Wolvega, waar het volgens Derrien Jansen efficiënter en dus goedkoper kan. Dat kost in België ruim 200 arbeidsplaatsen.

Werknemers gezocht

De ingreep maakt deel uit van een grote reorganisatie, waarbij in totaal 1000 van de bijna 11.000 banen van FrieslandCampina in Nederland, België en Duitsland verloren gaan. De corona-epidemie heeft er voor gezorgd dat de saneringsplannen eerder zijn doorgevoerd dan gepland. De reorganisatie kost 150 miljoen tot 175 miljoen euro en moet leiden tot een structurele kostenbesparing van 100 miljoen euro. Over de omvang van de investering in Wolvega wil Jansen desgevraagd niks zeggen. Wel komen er zo’n 80 arbeidsplaatsen bij, waarvan er nu nog 50 ingevuld moeten worden voor het eind van het jaar. De spandoeken op de hekken rond het bedrijf in Wolvega ondersteunen die zoektocht.

Wereldspeler

De nieuwe investeringen in Wolvega, in een fabriek op eigen grond, noemt burgmeester Andre van de Nadort ook een goed teken. ‘Al weet je dat bij z’n wereldspeler nooit.’ Vorig jaar november werd immers bekend dat FrieslandCampina het financiële servicecentrum in Wolvega ging sluiten. Daar werkten 151 mensen. De afdeling werd in haar geheel overgeheveld naar het servicecentrum in Boedapest. Locatie-directeur Derrien Jansen verwacht dat 2022 vooral rust zal brengen in Wolvega.

De tekst gaat verder na de foto


Innovatie

Daar werd op 16 december 1950 een kaasopslag van Frico Cheese geopend, waaraan toen dertien fabrieken leverden. Veel van deze fabrieken gingen daarna dicht door bundeling van activiteiten. Voor Wolvega was dat toen direct al van grote economische betekenis. Binnen een jaar werkten er ruim honderd mensen. De burgemeester vindt het hoe dan ook bijzonder dat het ooit 150 jaar geleden zo klein is begonnen door boeren die zochten naar een beter verdienmodel. ‘En het draait ook nu nog steeds om innovatie.’