Emy de Jonge-Oostenrijk bedenkt weggeefkast: 'Voor iemand die krap bij kas zit, maar ook zeker handig als je rijst nodig hebt, terwijl de supermarkt al dicht is'

De weggeefkast is al rijkelijk gevuld. FOTO EMY DE JONGE-OOSTENRIJK

‘Het maakt mij niet uit wie hier iets uitpakt. Of je nou diep in de schulden zit door slechte keuzes in het verleden, slachtoffer bent geworden van de toeslagenaffaire of je je eigenlijk gewoon een vreetbui hebt, de kast staat er voor iedereen’, zegt Emy de Jonge-Oostenrijk op Facebook. Ze heeft het over een weggeefkast, die ze in haar voortuin plaatste. Iedereen die wat kan missen, zet er wat in en iemand die wat nodig heeft, pakt het eruit.

Wanneer het maar uitkomt: vroeg in de ochtend, overdag of ‘s avonds laat. De kast staat er altijd. Waar? In de voortuin van De Jong-Oostenrijk op Tjerk Hiddesstraat 22 in Wolvega. Er mag eten in, maar ook verzorgingsproducten zijn welkom. Er is wel een regel: voedsel dat over datum is, is niet welkom.

Er wordt meer eten en drinken onnodig weggegooid dan je denkt, gaat de initiatiefneemster verder. ‘Er leven meer mensen in armoede dan je denkt.’ Maar, zegt ze, ook iemand die vergeten is een pak rijst te kopen en erachter komt dat de supermarkt al dicht is, is welkom.

Ook voor iemand die graag gebruik maakt van de kast, maar zich schaamt, heeft Emy een oplossing: ‘Kom dan na 16.30 uur. In het donker val je niet op.’

Nieuws

menu