Egge Knol vertelt in Wolvega over Gronings beleg en ontzet in rampjaar 1672

Dr. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum. Foto: Lenus van der Broek

Dr. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, hield woensdag in zalencentrum De Rank in Wolvega een lezing. De organisatie was in handen van de werkgroep Friese Waterlinie en de Vereniging Historie Weeststellingwerf.

Egge Knol nam de bezoekers mee in het Groninger gebeuren en perspectief op het Rampjaar, op het Beleg van Groningen in 1672 en op het Ontzet van Groningen na zes weken van beleg door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen, alias Bommen Berend.

Bijzonder was dat een bisschop als gelovige oorlog voerde. Carl von Rabenhaupt bracht Groningen in de verdediging door schansen aan te leggen. De stad Groningen werd in 1672 wekenlang gebombardeerd door ‘Bommen Berend’, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar in heel Nederland. De troepen trokken via de Hondsrug naar Groningen, maar kwamen de waterlinie tegen. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd.

Rondom de Herdenking van 350 jaar Groningens Ontzet maakte Knol de tentoonstelling ‘Stad houdt stand’, die tot en met 30 oktober 2022 te bezoeken was.

Op de website http://www.friesewaterlinie.nl staan de activiteiten ter herdenking van het rampjaar 1672.

Nieuws

menu