Draaiorgel Grote Dorus krijgt een waarschuwing. 'Dit is zoals we werken, anders kan het niet'

Plaatje uit Youtube-filmpje

Plaatje uit Youtube-filmpje

De vrijwilligers van draaiorgel de Grote Dorus zijn de afgelopen week door een agent op de vingers getikt. Die zag in Oldeholtpade dat op de wagen met het draaiorgel iemand stond tijdens het rijden. En dat mag niet. Het bleef ditmaal bij een waarschuwing.

Voorzitter Jan Kouwenhoven is totaal verrast door de actie van de politieman. ,,We doen dit al vijftien jaar zo. Dat kan ook niet anders. Je moet op de heel langzaam rijdende wagen staan om ieder drie minuten een muziekboek te vervangen. Dan kun je niet steeds weer in de auto gaan zitten. Dit is zoals we werken, anders kan het niet.’’ Het zou ook opgelost kunnen worden door op de wagen een vaste zitplaats te maken, zo werd hem door de politieman gemeld.

Ontheffing

Aan de andere kant zegt Kouwenhoven dat ook zijn draaiorgel zich aan de regels dient te houden. Maar hij heeft nog nooit eerder gehoord dat een draaiorgel hier op aangesproken is. Het bestuur heeft nu overleg met de gemeente Weststellingwerf. Die kan volgens de agent het probleem oplossen door een ontheffing te verlenen. Daar vestigde de voorzitter dan ook zijn hoop op. ,,Anders houdt het op en kunnen we geen muziek meer maken.‘’

Beugel of hekje

Maar veel zorgen hoeft het bestuur zich niet te maken. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het draaiorgel helemaal geen vergunning of ontheffing nodig op basis van de APV. Het bestuur van de vereniging gaat wel een veiligheidsmaatregel nemen voor de persoon op de wagen. ,,Denk hierbij aan het plaatsen van een beugel of hekje.”