Door de ogen van de boswachter: Vijftig tinten groen

Het groentje. FOTO Manon van Wesel

Het groentje. FOTO Manon van Wesel

Boswachters van Staatsbosbeheer Manon van Wesel en Paula Swinkels schrijven elke maand beurtelings een column in de Nieuwe Ooststellingwerver en de Stellingwerf. Zij nemen de lezer in korte verhalen mee op ontdekkingstocht door de natuur van Oost- en Weststellingwerf. Deze week is het de beurt aan Manon van Wesel.

Van appeltjesgroen tot olijfgroen, van mintgroen tot smaragdgroen en alles daar tussenin. In de natuur kom je allerlei tinten groen tegen. Maar de mooiste tint groen is toch wel de opvallende kleur van het groentje. Als deze sierlijke vlinder heen en weer fladdert, kan je niet om haar fel glinsterende groene vleugels met een gouden randje heen.

Je zou denken, als je zo mooi bent, zul je altijd succes hebben in de liefde. Maar deze vlinder moet echt alles uit het leven halen. De soort leeft namelijk als vlinder maar enkele weken en is de rest van haar leven ei, pop en rups. In de weken dat ze vlinder is, moet het gebeuren en heeft ze maar één doel, een succesvolle voortplanting. In haar korte leven gaat ze daarom geen levenslange verbintenis aan, maar is ze meer op zoek naar een vluggertje.

Het gaat deze vlinder niet om een uitgebreide kennismaking of om diepgaande gesprekken. Of een partner die ze kan vertrouwen en elke dag voor haar klaarstaat. Nee, het groentje heeft door haar korte leven een no nonsense mentaliteit en haar enige levensdoel is zorgen voor sterke nakomelingen. En dat begint bij het kiezen van een geschikte partner. Vandaar dat ze in zekere mate selectief is.

De eerste stap in het versieringsproces wordt gezet door de mannetjes, die zich vanaf april in hoge struiken verschuilen en ongeduldig wachten op een plotseling passerende vlinder. Zodra ze een vlinder langs zien vliegen, gaan ze er als een speer heen. Nog niet wetende of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Is het eveneens een mannetje, dan vliegen ze als concurrenten spiraalsgewijs om elkaar heen totdat er een van hen het opgeeft en verdwijnt. Als het gaat om een vrouwtje, dan verspreid deze feromonen, oftewel een seksgeurstof. Bij het ruiken van deze geurstof haast het mannetje zich naar het vrouwtje.

Er bestaat een kans dat hij een blauwtje loopt, maar als het een match is, wordt er groen licht gegeven. Bij een match vindt vervolgens de paring plaats door met de achterlijven aan elkaar te plakken waar het voortplantingsorgaan zich bevindt. Na dit vluggertje gaat het vrouwtje op zoek naar een geschikte plek en plant om haar eitjes op af te zetten.

Meester in camouflage

Het is moeilijk het groentje op heterdaad te betrappen. Haar verblindend mooie groene kleur is tevens ook de perfecte schutkleur. Een kieskeurig en vrij schaarse vlinder die lokaal voorkomt op de zandgronden. Het leefgebied bevindt zich op de overgang van struiken of bosranden naar heide en bloemrijke graslanden of open plekken in bossen.

Het territorium van het groentje is gebonden aan deze specifieke plaats. De vlinder vliegt vaak niet verder dan 100 meter ver. Vanuit de frisgroene bladeren van bijvoorbeeld de berk en vuilboom verdedigd hij zijn territorium.

Nog tot eind juli kun je dit fel glinsterende groene vlindertje tegenkomen. Een tip, ga eens kijken bij in het Stuttebosch nabij Zandhuizen en zoek binnen die vijftig tinten groen ook naar het groentje. Gegarandeerd de mooiste tint groen die er is.