Door brand beschadigde panden in Wolvega worden waarschijnlijk gesloopt

Een brandweerman stelt de administratie van Hofstra Witgoed veilig na de brand van 7 op 8 augustus in Snack Plaza in Wolvega. Twee panden raakten verwoest, Kamstra Schoenen liep aanzienlijke rook- en waterschade op. Niemand raakte gewond. FOTO RENS HOOYENGA

Door de grote brand in de nacht van 7 op 8 augustus in Wolvega zijn de panden aan Hoofdstraat Oost 43 (Snack Plaza) en 45 (Hofstra Witgoed) zo erg beschadigd dat ze waarschijnlijk gesloopt moeten worden.

Vanwege instortingsgevaar is dit deel van Hoofdstraat Oost afgezet met geblindeerd hekwerk. Alleen voetgangers kunnen er langs. De winkels in Hoofdstraat Oost zijn bereikbaar via de Blomslaan.

De Blomslaan zou direct na de bouwvakantie opnieuw gestraat worden. Deze werkzaamheden zijn nu uitgesteld totdat Hoofdstraat Oost weer toegankelijk is voor verkeer.

Op dit moment maken de verzekeraars een inventarisatie van de schade. Wanneer er gesloopt moet worden, moeten de verzekeraars samenwerken. Samen schakelen ze dan een sloopbedrijf in. Dit sloopbedrijf moet een sloopplan en een constructieplan maken, waarin onder meer aandacht is voor het behoud van de naastliggende panden. Daarmee kan het sloopbedrijf een sloopvergunning aanvragen.

Sloopvergunning

Het is nu nog te vroeg om een tijdsinschatting te maken wanneer gesloopt kan worden en Hoofdstraat Oost weer normaal toegankelijk is. De gemeente zal de aanvraag voor de sloopvergunning in ieder geval met voorrang behandelen. Als er gesloopt wordt, zal het puin via de voorkant van de panden, dus via Hoofdstraat Oost, afgevoerd worden omdat aan achterkant geen ruimte is. De geblindeerde hekken blijven vanwege instortingsgevaar tot de sloop staan. Na de sloop worden de hekken verplaatst en kan het verkeer weer door de straat.

Besloten bijeenkomst

De brand heeft grote gevolgen. Door de brand zijn bedrijfspanden en voorraden van meerdere ondernemers en twee bovenwoningen zwaar beschadigd. Veel omwonenden moesten ’s nachts hun huis tijdelijk verlaten. Zij werden opgevangen in het gemeentehuis of hebben zelf een andere opvangplek geregeld. Op de donderdag na de brand organiseerde de gemeente samen met de brandweer een besloten bijeenkomst voor alle getroffenen. Zij krijgen waar nodig nazorg voor deze verschrikkelijke gebeurtenis. De ondernemers zijn in overleg met hun verzekeraars en proberen zo snel mogelijk weer hun werkzaamheden weer op te pakken.

Nieuws

menu