Deelnemers leren over dementie bij LFB

Dementietafel. Roeland Lepstra

Wolvega - Bij de Landelijke Federatie Belangenbehartiging (LFB) in Wolvega was woensdagavond een ‘Dementietafel’, de vijfde op rij.

Er werden verschillende workshops geven over dementie. Er werd onder andere verteld over het nieuwe boek van Henk van Dijk ‘Ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking’.

Daarna werden de bezoekers verdeeld in vier groepjes om mee te doen aan de vier workshops: BIM (beleven in muziek), slikproblemen, praktische tips en ervaren hoe het is om oud te zijn. Na ieder kwartier schoof een groep op naar een andere workshop.

Muziek voelen

In de workshop ‘Beleven in muziek’, werd er uitgelegd wat muziek kan doen voor mensen met dementie. Er werd ervaren hoe muziek te voelen is in plaats van alleen te horen. Dat deed de workshopleidster door met een laken langs en over de deelnemers te gaan.

Bij de workshop ‘Slikproblemen’ moesten de deelnemers een zoet spekje eten zonder te kauwen. Dat was best lastig.

Bij de workshop ‘ouder worden’ kwam een CRDL aan bod. Dat is een instrument waarbij twee personen contact kunnen maken, dat in verband gebracht wordt met muziek. In een zogenoemd GER-pak werd ervaren hoe het voelt om ouder te zijn. Dat pak bestaat uit gewichten en kledingstukken die het bewegen moeilijker maken. In de laatste workshop werden onder andere praktische tips gedeeld.

De volgende Dementietafel is in het najaar in Sneek.

Nieuws

menu