Daniël Oostra staakt optredens door gezichtsverlamming

De populaire volkszanger Daniël Oostra uit Zandhuizen is gestopt met het geven van optredens. De reden is dat een deel van zijn gezicht tijdelijk verlamd is. Het blijkt nog het gevolg te zijn van een coronabesmetting eind vorig jaar.

Daniël Oostra: 'de helft van mijn gezicht staat in de stand neutraal'.

Daniël Oostra: 'de helft van mijn gezicht staat in de stand neutraal'. Eigen foto

Zandhuizen - ‘Ineens ben je je glimlach kwijt’. In de periode na de coronabesmetting rijdt Daniël Oostra in december naar huis na een klus voor een voedselbank. In de spiegel ziet hij dat zijn hele gezicht ineens scheef staat. Hij meldt zich in het ziekenhuis met deze uitvalverschijnselen in zijn gezicht. Het probleem blijkt bekend, ook anderen hebben het gehad in relatie tot corona. Bellse parese is de wetenschappelijke benaming. Het probleem zit in een zenuw in het gezicht: de aangezichtszenuw. Van het coronavirus was al bekend dat het bijvoorbeeld gevolgen heeft voor geur- en reukzintuigen. Maar ook deze zenuw kan er dus door getroffen worden.

De aangezichtsverlamming van Bellse parese kan erg lijken op verschijnselen van een beroerte. Maar het was dus niet het gevolg van een Tia of kanker, zo wordt in het ziekenhuis vastgesteld. Met medicijnen (ontstekingsremmers) bestaat de kans dat het over gaat. De artsen schrijven de zanger prednison voor en inderdaad na een poosje kan Daniël ook wel weer optreden. Maar na verloop van tijd gaat het gezicht toch weer scheef hangen. Het mondkapje verhult dat aanvankelijk. ‘En je ziet het zelf ook niet. Maar nu moet ik als ik naar het dorp ga het wel drie of vier keer uitleggen. Ik word zelfs de gek aangestoken.’ De therapie bestaat uit 10 minuten mime-oefeningen doen en dan 25 minuten praten. ‘Ik train mijn gelaatsuitdrukkingen. De helft van mijn gezicht staat in de stand neutraal.’ Maar de optredens gaan steeds moeilijker. Het werken wordt al snel beperkt tot een enkel optreden per week.


Kwam niet meer uit zijn woorden

Vier weken geleden kwam de entertainer ineens tijdens een optreden niet meer uit zijn woorden. Hij zegt dat het optreden ook op ongeveer 40% van zijn normale niveau zat. ‘Zingen is mijn tweede natuur, het is zo vervelend.’ Daniël krijgt het dringend advies rust te nemen. ‘Dat is wel lastig te accepteren. Je wilt zo graag. Je ziet jongens net weer voor het eerst hun showtje doen, al gaat nu alles weer op slot.’

Zijn doel was aanvankelijk om met veel therapie toch op 6 augustus voor het eerst weer op te treden tijdens het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold. Door de nieuwe verscherpte coronamaatregelen gaat dat festival alsnog niet door. ‘Uit solidariteit met mij’, grapt de immer enthousiaste Oostra. ‘Maar ik had dat toch niet gehaald. Ik moet op een stoel in de tuin zitten. Maar dat is lastig als je net een ander huis aan het verbouwen bent. Ik ben geen rustzoeker. Ik ben nu voor het eerst in mijn leven een middag gaan vissen.’


Maar de zorgen blijven. In de periode dat alle optredens onmogelijk waren door de coronamaatregelen kluste hij tijdelijk bij in de zorg. Tijdens deze ‘coronabaan’ kreeg hij enorm veel respect voor de mensen die hij daar in de zorgsector zag werken. De tijdelijke baan duurde vier maanden. Nu is hij feitelijk werkeloos. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zat er vanwege de kosten voor deze ZZP’er niet in. En het perspectief is onzeker. ‘Ja het wordt best spannend als dit een jaar zo door gaat. Het kan zelfs anderhalf tot twee jaar duren voordat alles weer een beetje normaal is. Er is kans op blijvende schade door die lange periode, bijvoorbeeld dat mijn ene oog niet goed meer mee kan doen. En plastische chirurgie is niks voor mij.’ Oostra is dankbaar voor alle reacties die hij heeft gekregen, ook van collega’s uit de muziekwereld.