Rechtvaardig: Verwachtingen

Foto Eerde de Vries Foto: Eerde de Vries

Vorige week las ik een juridisch blog dat mij deed denken aan een Volkswagen reclamespot. Dat compacte STER-verhaaltje waarbij een jongetje vanuit het raam ziet hoe zijn buurman, op zijn oprit zijn net nieuw gekochte VW toont en zijn oude vervolgens, met een symbolische overdracht van de autosleutels, aan zijn dochter schenkt.

Daarna ziet de kijker die buurjongen, enthousiast en vol toewijding de auto van zijn vader vertroetelen, wassen, onderhouden. Het filmpje laat zien dat die jongen dat deed in de hoop en verwachting dat hij jaren later, net als dat buurmeisje, de auto van zijn vader zou krijgen als vader aan een nieuwe toe is. Maar dan het dramatische slot: vader komt jaren later inderdaad met de nieuwe auto thuis, maar ach arme zoon, hij had zijn oude auto ingeruild.

Na tonen van de tekst ‘Op een Volkswagen kan je altijd rekenen’ eindigt het spotje met: ‘Nu nog op je vader’

.Mr. Drion voert, in zijn blog, een boer en zijn zoon ten tonele, waarbij de boer tegen zijn zoon zegt: „Eens, mijn zoon, zal dit alles van jou zijn”. De vader wees daarbij op een aanzienlijk deel van zijn boerenbedrijf. Net als de zoon uit de VW-reclame zette de boerenzoon zich vol overgave in voor dat deel van de boerderij dat vader ‘dit alles’ noemde. Dat deed de verwachtingsvolle zoon ruim 20 jaar, tegen een hongerloon, maar ja, ‘eens’...

Ook hier een dramatische wending, de relatie tussen vader en de zoon raakt ernstig verstoord. De zoon werd met zijn gezin de boerderij uitgezet en later ook nog onterfd. ‘Beloven en niet doen is een mens zonder fatsoen’, maar wanneer ‘maakt belofte schuld’?

De boerenzoon heeft hier duidelijk betere papieren dan de zoon uit de reclame. De rechter bepaalde hier dan ook dat vaders belofte inderdaad schuld maakt.

Die andere zoon met die hoge verwachtingen had inderdaad niet meer dan dat; hoge en naar later bleek te hoge verwachtingen: ‘Eens wordt die auto van mij’. Die te enthousiaste poetser komt pas ergens als die kan aantonen dat zijn vader misbruik heeft gemaakt van zijn verwachtingen en dat hij al die was- en onderhoudsinspanningen niet zou hebben verricht, als hij wist dat hij die auto nooit zal krijgen.

Het recht kent vele teleurgestelde ‘verwachters’.

Nieuws

menu