Column 'Door de ogen van een boswachter: Natuur als decor

Kunstwerk in het Koepelbosch. Foto: Staatsbosbeheer

Boswachters van Staatsbosbeheer Manon van Wesel en Paula Swinkels schrijven elke maand beurtelings een column in de Nieuwe Ooststellingwerver en de Stellingwerf. Zij nemen de lezer in korte verhalen mee op ontdekkingstocht door de natuur van Oost- en Weststellingwerf. Deze week is het de beurt aan Manon van Wesel.

De natuur is een plek met het mooiste decor. Zonneschijn door het bladerdak van het bos, het gezoem van insecten in een bloemrijk grasland en de oranje, gele, groene en rode bladkleuren tijdens de herfst. Het is een plek waar we voortdurend manieren vinden om onze creativiteit te ontplooien, inspiratie op doen, aan ons gezondheid werken, ervaring op doen, kennis vergaren en nieuwe herinneringen maken of oude ophalen. Zo worden er wandel- fiets- en vaartochten, survivalruns, opera’s en festivals georganiseerd. Maar is het ook een plek waar kunstwerken tentoon worden gesteld, trouwfoto’s worden gemaakt of een laatste afscheid van een dierbaren plaatsvindt.

Niet alles kan overal

Van het totale areaal van Nederland, 4,2 miljoen hectare, bestaat iets meer dan 10% uit natuur als bos, heide en duinen. Hier willen we met ruim 17 miljoen inwoners van Nederland op verschillende manieren gebruik van maken. We vinden de natuur bij uitstek geschikt als decor om evenementen en activiteiten in te laten plaatsvinden. Het zorgt namelijk voor een unieke en magische beleving. Voor de hier aanwezige dier- en plantensoort is het geen decor, maar is het thuiskomen. Wij als mens zijn er te gast. Als we er een activiteit of evenement willen organiseren zullen we rekening moeten houden met de soorten die er van afhankelijk zijn en met de kwetsbaarheid van het natuurgebied. Dit betekent, niet alles kan overal.

Effect op natuur en natuurbeleving

Er is een grote toename van activiteiten en evenement in natuurgebieden. We krijgen als boswachters wekelijks meerdere aanvragen binnen. Van kleinschalig tot grootschalig, één tot meerdere dagen, honderden deelnemers tot duizenden deelnemers en met grote bouwwerken tot geen. Kortom, een grote variatie aan aanvragen die elk apart beoordeeld en begeleid moeten worden. De eerste beoordeling van een aanvraag is of de plannen schadelijk zijn voor het natuurgebied. Zo ja, dan worden er wijzigingen aangebracht in de plannen zodat ze wel passend zijn, wordt er eventueel verwezen naar een geschikter gebied of dan is het niet mogelijk het te organiseren in onze natuurgebieden.

Als er enig negatief effect zou kunnen optreden dan zal er naast onze beoordeling ook een externe partij, een ecoloog, de plannen beoordelen en de activiteit/evenement begeleiden. Heeft het gebied een speciale status dan kan het ook zo zijn dat er een natuurtoets plaats moet vinden en een vergunning moet worden aangevraagd. Daarnaast moet de natuurbeleving van andere gebruikers/bezoekers van het gebied niet negatief beïnvloedt worden. Staatsbosbeheer geeft, wanneer de natuur dit toelaat, eerder toestemming om een activiteit te organiseren op plekken waar al veel mensen recreëren. Maar ook als je met je evenement/activiteit gebruikt maakt van bestaande voorzieningen zoals wegen, paden, parkeerterrein en speelvelden. Al dient de natuur achtergrond de dieren, planten en natuurwaarden horen op de voorgrond te staan.

Nieuws

menu