College behoudt de meerderheid. VVD verliest stemmen, maar is wel grootste partij. Lokale partijen krijgen er zetels bij

Burgemeester Andre van de Nadort maakt de verkiezingsuitslag bekend. Lenus van der Broek
Dat gold ook voor de lage opkomst. Met 50,03% is maar net de helft van de kiezers komen opdagen. Landelijk gaf een derde van de thuisblijvers als reden dat het vertrouwen in de politiek een flinke deuk heeft opgelopen.
CDA levert zetel in
Dat verklaart mogelijk dat de landelijke partijen VVD en CDA toch ook in Weststellingwerf flink verloren hebben. Lijsttrekker Lukas van der Hoef van het CDA moest slikken: het CDA levert een zetel in. ‘We hadden gehoopt vier te behouden. Maar het is toch de landelijke tendens, jammer.’
VVD de grootste
Roelof Theun Hoen (VVD) was allang blij dat zijn partij ondanks het verlies van zo’n 500 stemmen en een zetel nu met afstand de grootste in de gemeente is. De VVD heeft stiekem nog een beetje hoop dat er alsnog een restzetel wordt binnengesleept. Het is voor Hoen geen uitslag die bij voorbaat weer twee wethouders in het college rechtvaardigt. ‘Maar daar ben ik nu nog niet mee bezig.’
Collegepartijen hebben weer 11 zetels
Hoen benadrukt niet voor niets dat de huidige coalitie de meerderheid heeft behouden. De rekensom leert dat een vervolg van het huidige college - met Weststellingwerfs Belang en CDA - weer dezelfde smalle marge van elf van de 21 zetels oplevert. De andere partijen kunnen zich niet voorstellen dat de collegepartijen dat nog een keer aandurven. Maar in tegenstelling tot vier jaar geleden is de VVD wel aan zet bij de collegevorming. SDW had vier jaar geleden iets meer stemmen, maar is nu nog maar de vierde partij.
‘Gedoe’
Lijsttrekker Cor Trompetter van SDW is dus de grote verliezer van woensdagavond. SDW wijkt dus als lokale partij af van de trend. Misschien toch afgerekend door de rel rond de gepasseerde Durk Dubling vlak voor de verkiezingen? Trompetter noemt dat ‘gedoe’ ook als mogelijke verklaring. ‘Ik ben natuurlijk teleurgesteld, al had ik er ook wel wat rekening mee gehouden.’ Het wordt spannend of Trompetter opnieuw buiten het college wordt gehouden. Trompetter zou het uiteraard logisch vinden om een breed gedragen college te vormen van vier partijen.
De tekst gaat verder na de foto
KSG krijgt geen zetel
Dat gedoe niet goed is voor de uitslag heeft ook GroenLinks ervaren. Al vlot na de vorige verkiezingen spatte de fractie van twee personen uiteen. Marlène Postma deed nu met een eigen partij mee. Krachtig Sociaal Groen pakte kreeg 300 stemmen, niet genoeg voor een zetel. GroenLinks raakte er ruim 400 kwijt. Waar GroenLinks landelijk blij verrast was door de uitslag moet Gaby Thijssen tevreden zijn met het behoud van twee zetels. ‘Degene die de eerder onze zetel heeft meegenomen is niet beloond, maar kiezers houden niet van gedoe.’ Het zou hem tegenvallen als het huidige college doorgaat. GroenLinks wil best aanschuiven.
‘Dit kan gebeuren’
Marlène Postma reageert realistisch op de mislukte poging om met KSG in de raad te komen. ‘Ik ben niet teleurgesteld, dit kan gebeuren, we waren er op voorbereid. Blijkbaar zit men niet te wachten op mensen die een hart hebben voor mensen.’ D66 lijkt beloond te zijn voor een hele actieve campagne met jonge kandidaten. Ronald Westenberg is blij met een tweede zetel. ‘We hebben tegen de stroom in geplust, we staan klaar om mee te doen aan het college.’ En ja, dan is Westenberg kandidaat-wethouder.
‘Niet te bevatten’
Dan tot slot de grote winnaars. De nieuwe lijsttrekker Peter Spin van Weststellingwerfs Belang moet diep graven in de historie om bij vier zetels uit te komen, een verdubbeling in vergelijking met vier jaar geleden. ‘Dit is niet te bevatten, de tweede partij, super, en dat met zo’n kleine groep. Nu kunnen we in de fractie tenminste wat verdelen. Schitterend, we hadden op drie zetels gehoopt.’ En Ton Mulder van Blijf Stellingwarfs was al even blij en verrast met drie zetels. ‘Het betekent dat we toch goed bezig zijn geweest. Mensen belonen, wanneer je vasthoudt aan je standpunt over gaswinning en ook vluchtelingen, dat we dus de verkiezingsborden niet hebben weggehaald.’
‘Laten zien wat je doet’
Ton Mulder was in ieder geval zeer zichtbaar en actief. Misschien wel de grote les voor andere fracties. Burgemeester Andre van de Nadort: ‘Je moet als raadslid wel laten zien wat je doet.’ Wat dat betreft hielp twee jaar corona-crisis daar niet bij. De oorlog in de Oekraïne kan ook de aandacht van de verkiezingen hebben afgeleid. En wat de opkomst betreft, vindt de burgemeester het nog niets een zo slecht als je de landelijke cijfers bekijkt. Het dalende vertrouwen in de politiek heeft volgens de burgemeester ook in Weststellingwerf sporen achter gelaten. Voor de rest was het voor hem een probleemloze verkiezingsdag op alle stembureaus.