Cheerleader Hilde Vliegendehond wordt Europees kampioen en besluit daarna te stoppen

Hilde Vliegendehond met de beker. Eigen foto

Hilde Vliegendehond uit Wolvega is in het Griekse Athene Europees kampioen cheerleading geworden. In april vorig jaar werd ze met het All Girl Elite team van Dutch Athletics Elite uit Heerenveen al tweede op het WK. Na deze hoogtepunten vindt Vliegendehond het tijd om te stoppen.

Na acht jaar cheerleaden vindt de in Wolvega geboren Vliegendehond het tijd voor iets nieuws. ‘Ik kijk terug op een heel mooie carrière. Ik heb vier keer op het WK gestaan en vijf keer deelgenomen aan het EK, waarop ik eenmaal brons en nu goud heb gewonnen.’ Daarnaast mocht Vliegendehond op de Olympische Winterspelen in PyeongChang de sport cheerleading demonstreren.

Kleine foutjes

Vliegendehond en haar team hadden zich twee jaar geleden al voor geplaatst voor het EK. De kwalificatieronde in het Olympisch station ging nog niet foutloos. Er werden kleine foutjes gemaakt en het was even spannend op welke plek het team (met negentien meiden) naar de finale zou gaan. ‘Die spanning bleek niet nodig, want we gingen als eerste door.’

Tranen van blijdschap

De zenuwen in aanloop naar de finale werden omgezet in energie. ‘We voelden aan alles dat er een top-oefening werd gedraaid. Toch bleef het spannend, want de andere landen deden het ook beter dan de dag ervoor.’ De drie beste landen werden opgenoemd en Nederland zat daarbij. Brons ging naar Polen, het zilver was voor Zwitserland en de Europese titel ging naar het Nederlands team. ‘We waren door het dolle heen. Er waren tranen van blijdschap, het was gillen en schreeuwen. Eindelijk na twee jaar corona mochten we het goud in ontvangst nemen.’ Het Wilhelmus werd vol trots meegezongen.

Nieuws

menu