Buurtbewoners blij met gesprek, maar ze blijven tegen komst statushouders. ‘Er is gewoon niet goed over nagedacht en we laten ons nu niet meer de kaas van het brood eten’

Het plan is om vluchtelingen in september over te brengen naar een complex aan de Brogge.

Het plan is om vluchtelingen in september over te brengen naar een complex aan de Brogge. Lourens Looijenga

Bewoners van de wijk de Scheene in Wolvega hebben nog steeds hoop dat de opvang van 20 jonge statushouders in hun wijk niet doorgaat. ‘Het is zeker geen gepasseerd station.’ Dat laat een woordvoerder weten na een gesprek met burgemeester Andre van de Nadort maandag.

Het bezoek van de burgemeester kwam voort uit de onrust die in de wijk is ontstaan. Vanuit de gemeenteraad was bij het college aangedrongen daarom nog geen onomkeerbare stappen te zetten. Opnieuw is door een delegatie van vijf personen uit de buurt duidelijk gemaakt hoe ontevreden men is over vooral de communicatie. Terwijl er blijkbaar eind 2021 al plannen waren, werd de buurt ineens overvallen door een informatiebijeenkomst. ‘De route was niet fijn’, zo drukt een buurtbewoner het uit.

Geen discriminatie

De burgemeester is duidelijk gemaakt dat de buurt het nog steeds niet eens is met de komst van maximaal 20 jongeren van 15 tot en met 17 jaar uit Syrië en Eritrea. Er werd ook bij benadrukt dat er geen sprake is van discriminatie. Ook Nederlandse jongeren van die leeftijd zonder voldoende toezicht zouden middenin in een woonbuurt voorspelbare problemen opleveren. De angst is groot voor lawaaiige feestjes en andere vormen van overlast op soms op 75 centimeter van een tuin van een buurtbewoner. ‘Bovendien moeten deze pubers straks maanden wachten op een plek in een internationale schakelklas in Sneek of Drachten.’

Begrip

De burgemeester moet maar een andere plek zoeken in de gemeente, zo was het signaal. ‘Er is gewoon niet goed over nagedacht en we laten ons nu niet meer de kaas van het brood eten.’ Aan de andere kant was er ook wel weer begrip voor de burgemeester, die gaat over openbare orde en veiligheid. Het is een kwestie van tijd dat de regering gemeenten gaat dwingen om statushouders te huisvesten. Daar kan de burgemeester ook niet omheen, zo wordt realistisch gezegd. In ieder geval waren ze blij met het inlevingsvermogen van de burgemeester. ‘Het was een fijn en heel positief gesprek.’ Er is afgesproken dat er weer een gesprek volgt zodra er meer bekend is. Zo is nog steeds onduidelijk of het leegstaande pand aan de Brogge wel geschikt is. Van eigenaar de Woningstichting horen de buurtbewoners namelijk niets.