Burgemeester: Kom met scenario’s voor heropenen samenleving

Een vol terras van Pub 84 in Wolvega. Piet Bosma

Er is dringend behoefte aan duidelijkheid over wat op de lange termijn de weg uit de corona-crisis is. Dat stelt burgemeester Andre van de Nadort.

Steeds meer de burgemeesters steunen de oproep van hun Amsterdamse collega Halsema om de terrassen snel weer te openen.

Maar Van de Nadort ziet die discussie wat breder. ‘Het kabinet moet nu snel komen met een route kaart voor de ‘Way Out’.’ Hij kijkt met interesse naar de aanpak in Engeland. Een deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt vanaf volgende week maandag versoepeld, zo heeft de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt. De Engelsen kregen vorige week al een aantal vrijheden terug volgens een routekaart die het land uit de lockdown moet helpen. Zo’n routekaart moet er volgens de burgemeester van Weststellingwerf ook voor ons land komen. ‘Schets de scenario’s op langere termijn. Dat kan bijvoorbeeld door drie scenario’s voor het vaccinatie tempo te hanteren. Beschrijf een aantal scenario’s en leg daarbij uit wat er dan weer kan.’

Hap snap

De burgemeester vindt het nogal ‘hap snap’ om het nu alleen over de terrassen te hebben. ‘En als die open mogen komt het volgende onderwerp’. Hij vergelijkt het met de strategie van het kabinet van persconferentie naar persconferentie. De discussie over de terrassen noemt Van de Nadort ‘interessant’, maar wat hem betreft komen er dus een aantal scenario’s voor het heropenen van de hele maatschappij en niet voor een onderdeel er van.

Openingsplan

‘Ik begrijp uit het nieuws dat de minister daar nu ook (eindelijk) aan werkt.’ Volgende week beslist het kabinet namelijk over een openingsplan. De details worden dan tijdens een persconferentie van de premier en minister van Volksgezondheid bekend gemaakt. In ieder geval komen er steeds evenementen waar alleen mensen met een recente negatieve testuitslag welkom zijn.