Blijf Stellingwarfs: Vluchtelingen uit Oekraïne welkom, anderen niet. 'Zij verdienen onze volledige steun en opvang’

Op de borden staat de tekst: ‘Geen nieuwe vluchtelingen meer naar Weststellingwerf. Opvang in eigen regio.’

Op de borden staat de tekst: ‘Geen nieuwe vluchtelingen meer naar Weststellingwerf. Opvang in eigen regio.’ Eigen foto

De raadsfractie van Blijf Stellingwarfs stelt in een verklaring dat vluchtelingen uit de Oekraïne welkom zijn in Weststellingwerf. Er is enige ophef ontstaan rond verkiezingsborden van die partij.

Op die borden staat de foto van raadslid en kandidaat Ruud Knol. En daaronder staat de tekst: ‘Geen nieuwe vluchtelingen meer naar Weststellingwerf. Opvang in eigen regio.’ Gelet op de mogelijke komst van miljoenen vluchtelingen roept die tekst vooral nu vragen op, al hingen de borden er al voor de inval van Rusland.

Bijna onmogelijk

Lijsttrekker en fractievoorzitter Ton Mulder: ’Blijf Stellingwarfs bedoelt hiermee dat wij als gemeente geen nieuwe politieke en/of economisch vluchtelingen meer naar Weststellingwerf moeten halen. Wij vinden dit, omdat het bijna onmogelijk is deze nieuwe mensen te huisvesten.’ Blijf Stellingwarfs is er op tegen dat vluchtelingen voorrang krijgen bij het toewijzen van een huis boven andere mensen die een huis zoeken.

Sociale huurwoning

Gemeenten hebben overigens de taak om mensen met een verblijfsvergunning woonruimte te geven. Een gemeente bepaalt echter sinds juli 2017 zelf welke mensen recht hebben op voorrang bij een sociale huurwoning. Asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben daar dus niet automatisch recht meer op.

‘Ontbreekt aan voldoende werkgelegenheid’

Mulder: ‘Ook is er voor deze mensen nauwelijks mogelijkheid om werk te vinden en dus op korte of langere termijn in eigen onderhoud te voorzien. Het ontbreekt in Weststellingwerf aan voldoende werkgelegenheid. Het veroorzaken van overlast door een klein deel van de reeds aanwezige vluchtelingen helpt ook niet bij acceptatie. Dit alles is niet van toepassing op onze Europese mensen die vluchten uit Oekraïne. Wij zijn ook hun Europese regio. Zij verdienen onze volledige steun en opvang.’