263 basisschoolkinderen krijgen diploma Junior Energiecoach

De leerlingen krijgen spelenderwijs les in energie besparen.

De leerlingen krijgen spelenderwijs les in energie besparen. Foto: Lenus van der Broek

263 kinderen van 15 schoolklassen in de gemeente Weststellingwerf hebben het diploma Junior Energiecoach behaald.

Het lesprogramma is dit najaar door de gemeente Weststellingwerf gratis aangeboden aan basisscholen. Wethouder Heidi den Hartigh heeft op OBS De Striepe in Oldeholtpade en Dalton basisschool Fredericus in Steggerda persoonlijk de diploma’s overhandigd.

Wethouder Heidi den Hartigh: ,,Ik ben hartstikke trots op de kinderen. Ze hebben door het spel Junior Energiecoach veel geleerd over energie besparen, ze zijn serieus aan de slag gegaan. En met veel plezier, bleek uit de enthousiaste verhalen in de klas. Dat werkt aanstekelijk en dat wil ik graag vasthouden. Dit project is een mooie start om via scholenaandacht te vragen voor het verduurzamen van onze gemeente. Mijn wens is om het een vervolg te geven, in het basis- maar ook het voortgezet onderwijs. Met daarin een rol voordeze junior energiecoaches als enthousiaste ambassadeurs.”

Spelenderwijs leerden de kinderen wat ze in de klas maar ook thuis kunnen doen om energie te besparen. Ze gingen op ‘stekkersafari’ en bekeken welke stekkers uit de stopcontacten konden. Het aantal lampen in huis werden geteld en oude lampen werden vervangen voor led verlichting. Deuren van kamers werden dicht gedaan om de warmte in de kamer te houden. Er werd korter gedoucht en zelfs koud gedoucht door de echte doorzetters. Allemaal kleine maar slimme dingen om energie te besparen.