‘Wie het eerst was, mocht met de Rivella-wagen mee’. Henk Bron is in het bezit van één van de grootste Rivella-collecties van Nederland

Zodra de school uit was, spoedde de jonge Henk Bron (toen 12) zich zo gauw hij kon naar de Oppers in Wolvega. Naar de Rivella-fabriek, waar zijn vader werkte als chauffeur. Dat was niet ver, want de school was aan de Keiweg gevestigd, om de hoek. ‘We waren met vijf kinderen thuis, iedereen wilde graag mee met een ritje door Friesland’, zegt Henk Bron, die vanwege het beroep van zijn vader helemaal verknocht raakte aan het fris-merk.

Liefhebberij Henk Bron Rivella Drachten

Liefhebberij Henk Bron Rivella Drachten

Hij slaagde er vaak in als eerste te arriveren bij de fabriek. ‘We reden dan twee keer via Heerenveen en Akkrum naar Leeuwarden om twee vrachten vol met houten kratten Rivella af te leveren. Een keer heen en weer nam zo’n vier uren in beslag, want alles werd nog met de hand gedaan.’ Niet alleen het laden en lossen, ook de afdekdoeken om de lading te beschermen bond je handmatig vast, beschrijft hij. Een heel avontuur op zo’n jonge leeftijd, noemt hij het. ‘Bij het arriveren in de fabriek liep je eerst door de embalagehal en wanneer je daarna in de fabriekshal aankwam, stonden meteen rechts twee grote koelkasten vol met flesjes Rivella. Daar mocht je van nemen wat je wilde.’ De geur, het gerinkel van het glas, Bron nam alles waar en mocht toentertijd nog vrij rondlopen in de hal. ‘Dat is nu wel anders. Maar toen, ik was één van hen.’ Hij kende iedereen bij naam, althans veel van de werknemers.

Leger