Kunst naar Kracht brengt in Wolvega komisch toneelstuk op de planken

‘Kunst naar Kracht bracht komisch toneelstuk op de planken

‘Kunst naar Kracht bracht komisch toneelstuk op de planken Foto: Lenus van der Broek

Op zaterdagavond bracht toneelvereniging ‘Kunst naar Kracht’ Wolvega het toneelstuk ‘Schoonouders’, in het Stellingwerfs Schoonoolders, op de planken.

Regisseur René Greveling en souffleur Dennis Mulder hebben sommige repetities zelfs stil gelegd omdat de spelers niet meer bij kwamen van het lachen. De ruim 100 bezoekers konden de hele avond genieten van het spel en de lachspieren kwamen los. De toneelvereniging bestaat ruim 70 jaar.

In ‘Kunst naar Kracht’ krijgt een pasgetrouwd stel Jose (Yolanda Verschuuren) en Mark (Henk Breukelaar) dat heerlijk wil genieten van de witte bruidsweken onverwacht bezoek. Schoonouders Maurice (Bert Oppers) en Bianca (Nelie Mulder), ouders van Jose, zijn wel de laatste waarop ze zitten te wachten. Ze voelen zich wat verheven boven het “burgerlijke” volk en vooral de al iets oudere maar gewone schoonzoon Mark kan niks goed doen.

Bianca’s gezondheid laat haar in de steek, ze heeft last van het lege net syndroom. En of dat nog niet genoeg is komt ook de vader van Mark, Klaas (Bertus van den Akker), daar nog “gezellig” bij. Hij is het huis ontvlucht van zijn Marie (Marjan Groenhof), welke worstelt met overgangsklachten en stik jaloers is op elke vrouw waar haar klaas maar naar kijkt.

Het stuk speelt zich af in een appartementencomplex wat weer eigendom is van de ouders van Jose, waar aan de receptie Manon (Coby Menger) werkzaam is. Vooral Maurice is helemaal hotel de botel van deze blonde deerne. En als we alles al gehad hebben komt daar de opa (Han Mintjes) van Jose en vader van Bianca nog bij. Een ware levensgenieter welke geen uitdaging uit de weg gaat.