Bijzondere expositie nu eindelijk te zien in Nationaal Vlechtmuseum

Zaterdagmorgen gaat het Vlechtmuseum weer open. Foto: Iwan van Nieuwenhoven

Na een half jaar mogen zaterdag culturele instellingen weer beperkt open. Ook het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde heropent om half elf de deuren.

Op basis van de oppervlakte is een beperkt aantal van vijftig bezoekers in het museum welkom, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden. Voor musea is geen toegangstest nodig.

Die vijftig bezoekers zijn voor het museum in Noordwolde geen probleem. Dat soort aantallen kwamen er eerder alleen als er een bus langskwam. En dat ziet directeur Iwan van Nieuwenhoven voorlopig nog niet gebeuren. Dus veel last van de beperkende voorwaarde heeft hij niet. Maar hij zegt dat iedereen bij het museum superblij is dat mensen zaterdag weer naar binnen mogen. „De afgelopen tijd was het steeds weer afwachten hoever de maatregelen versoepeld zouden worden, maar we waren er al steeds klaar voor. We worden er dus niet door overvallen. Maar de vraag is wel hoeveel mensen het bezoek aan een museum direct al aandurven.”

In ieder geval zal er niet direct een gids nodig zijn om een groep rond te leiden. Iwan van Nieuwenhoven wil overigens ook toe naar een systeem waarbij mensen individueel via de eigen smartphone een audiotour krijgen door het museum. Hij heeft goede hoop dat net als vorig jaar toch weer veel mensen in eigen land op vakantie gaan. Het museum draaide daardoor best een goede zomer in 2020, maar liftte wel mee op de noodzakelijke coronasteun van de overheid. Dat zal dit jaar na vijf maanden sluiting niet anders zijn. „Maar het is een mooi moment om open te gaan, al had het ook voor de Pinksterdagen gemogen.” En er valt ook direct iets bijzonders te zien.

Expositie

Op 16 december ging het museum dicht, twee dagen voor de opening van de expositie Rotan: van de wieg tot het graf . Nu kan dus die expositie ook getoond worden. De officiële opening laat overigens nog even op zich wachten. Bezoekers worden meegenomen langs de vele wiegen die zich in de collectie van het Nationaal Vlechtmuseum bevinden. In veel gevallen betreft dat Noordwolder producten. De expositie laat de ontwikkeling van de wieg zien, in verschillende ontwerpen en tradities. Er wordt afgesloten met gevlochten producten voor het levenseinde.

In de 17e en 18e eeuw nam de welvaart toe en kregen steeds meer baby’s een eigen slaapplek. Naast de volledig gevlochten wieg ontstond toen ook de combinatie van staal en riet. De geheel gevlochten wieg bleef echter wel de boventoon voeren in het wiegenlandschap. In de 19e eeuw ontstaan nog meer combinaties van materialen. De schommelwieg bleef het meest populair, maar met de opkomst van de wandelwagens nam de behoefte om te ‘wiegen’ af en kwam de staande wieg in het begin van de 20e eeuw steeds meer in gebruik. Die ontwikkeling is terug te zien in de ontwerpen van wiegen die de eerste leerlingen van de Rijksrietvlechtschool in Noordwolde maakten.

VlechtsExpres

Bezoekers kunnen ook weer de traditionele manauslof bij de koffie verwachten. Het recept van bakker Kok is overgenomen door de Bakkers van Verloop, met dat verschil dat de lekkernij niet in de bakkerswinkel te krijgen is, maar alleen exclusief bij een bezoek aan het museum. Verder zoekt het museum samenwerking met de horeca in de Tramhalte en heeft het museum de elektrische VlechtExpres overgenomen. Passagiers kunnen in de zomer zo opnieuw kennis maken met de historie van het dorp Noordwolde. Onder het rijden vertelt de chauffeur en gids over Noordwolde. Het museum wil daarop in de omgeving nog meer de aandacht vestigen, bijvoorbeeld door posters op campings. En er is een arrangement: een rondrit in de VlechtExpres in combinatie met een bezoek aan het museum.

Nieuws

menu