Anny Ligthart exposeert schilderijen in de Kijkzaal

Wolvega/Haule - De opening van de schilderijenexpositie ‘Een ruime horizon’ van Anny Ligthart in de Kijkzaal in Wolvega is donderdag 23 mei 2019 om 15.30 uur.

Anny Ligthart is in 1955 geboren in Haule. Vanaf haar elfde jaar tot 2001 woonde ze in de Noordoostpolder, maar keerde toen terug naar Friesland. Samen met haar man geniet ze van de luxe van genoeg tijd en ruimte om zich volledig toe te leggen op schilderen en tekenen. De laatste jaren begeleidt zij een groepje mensen op het Zorgland Laagduurswoude in Makkinga bij het schilderen en verzorgt ze nu en dan cursussen op het gebied van tekenen en schilderen.

Landschap van de Stellingwerven

Het landschap in het algemeen en vooral van de Stellingwerven in het bijzonder vormen voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Als het weer het toe laat is Ligthart vaak met haar schilderspullen in het landschap te vinden.

Haar eerste expositie in de Kijkzaal bestond in 2010 uit werken die langs en in de naaste omgeving van de Linde gemaakt zijn. De titel was ‘Met de stroom mee’. Nu is de liefde voor het landschap en de natuur nog steeds niet gedoofd. Waren de landschappen ‘leeg’ in 2010, nu vormen zij steeds vaker het ‘decor’ waarin dieren en mensen een rol spelen.

Realistsche werken

Naast het scherpe oog voor detail, het sfeerbepalende kleurenpalet en het spel van licht en schaduw is Ligthart steeds op zoek naar de verte. In de tentoonstelling ‘Een ruime horizon’ wordt dit in beeld gebracht. Er zijn puur realistische werken te zien, schilderijen met een vleugje fantasie, maar ook geheel verzonnen composities. Hoe het ook zij, de horizon is bepalend voor elk werkstuk, al of niet zichtbaar aanwezig, ergens in de verte.

De expositie is te zien tot 29 juni tijdens de openingsuren van de bibliotheek Wolvega.