Ontdek dit weekend de leukste markten in Groningen, Friesland en Drenthe

Boerendrokte in Ruinerwold.

Boerendrokte in Ruinerwold. Foto: Archief Uitservice

Het belooft prachtig weer te worden dit weekend en wat is het dan heerlijk om lekker over een markt te struinen. Ze zijn er dit weekend in vele soorten en maten. We hebben een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet.

Brocante Voorjaarsfair in Orvelte

Op de Brink in het museumdorp Orvelte wordt zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur een voorjaarsfair gehouden. Er is veel brocante maar ook landelijke decoratie, kleding, lederen tassen, handbeschilderde houten panelen, delicatessen, sieraden, tuindecoratie, geweien, vachten en bloemwerk.

De folk formatie Unicorn zorgt voor muziek spelend vanaf de nostalgische hooikiep. Je betaald 5 euro entree voor de voorjaarsfair.

Vlooienmarkt in Bakkeveen

In Bakkeveen wordt zaterdag de grootste openlucht vlooienmarkt van Noord-Nederland gehouden. Dit jaar vindt de markt 13 keer plaats op de terreinen rond het sportpark. Altijd op de zaterdagochtend (tot 13.00 uur).

Kunstmarkt in Stadskanaal

Zaterdag kunnen kunstliefhebbers tussen 10.00 uur en 17.00 uur hun hart ophalen tijdens de kunstmarkt in het centrum van Stadskanaal. Meer dan 30 professionele- en amateur kunstenaars tonen hun werk tijdens deze creatieve dag.

Samen staan zij garant voor een zeer divers aanbod aan kunst. Zo zijn er kunstschilders, houtbewerkers, fotografen, pottenbakkers en zijn er kunstenaars die de prachtigste sieraden maken.

Rommelroute in Witteveen

Het dorp Witteveen verandert zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur in een gezellige rommelmarkt. Inwoners van Witteveen verkopen vanuit hun eigen garage, oprit of carport hun zoldervondsten. Op Facebook (rommelroute Witteveen) staat informatie over de locaties. Ook kun je de route bordjes in het dorp volgen.

Foarjiersmerk in Ryptsjerk

Teetún De Hollen houdt zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur een voorjaars- / streekmarkt aan de Oosterdijk 16 in Ryptsjerk. Er staan 20 standhouders die een divers aanbod aan producten aanbieden. Zo zijn er bonbons, thee, eetbare planten, paling, biologische schoonmaakmiddelen, eieren, kaas en zuivel te koop. Maar ook textiel, keramiek, viltwerk, houtsnijwerk en planten.

Het accent ligt op producten uit eigen omgeving. Tevens is er gelegenheid om een stoelmassage te ondergaan en is er een demonstratie eenden korf vlechten.

Plantenmarkt in Den Andel

Op het plein van De Holm in Den Andel wordt zaterdag de jaarlijkse plantenmarkt gehouden. Heb je een border of een tuin te vullen? Op de markt zijn vele uiteenlopende soorten sterke planten van hoog tot laag, van eenjarig tot meerjarig te koop voor slechts 1 euro per stuk. Er lopen kundige mensen rond die je advies kunnen geven en je vragen kunnen beantwoorden. En natuurlijk kun je daarna lekker genieten van koffie/thee en eigen gebakken taarten.

Boerendrokte in Ruinerwold

Zaterdag is het zover, de eerste boerendrokte van dit seizoen. Van 11.00 uur tot 16.00 uur gaat Museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold 100 jaar terug in de tijd en kun je een kijkje nemen in het leven van de rijke boerenfamilie Karsten. De cast in aangepaste kledij brengt het boerenleven van weleer weer tot leven.

Groenmarkt in Nieuweschoot

De jaarlijkse Groenmarkt van Groei & Bloei afd. Heerenveen en Omstreken wordt zaterdag gehouden in de knusse boomgaard achter de boerderij van de familie Bakker in Nieuweschoot. Tijdens deze plantenmarkt met 30 marktkramen is alles voor de tuin te koop.

Zoek je iets bijzonders, zoals nieuwe soorten vaste planten, bolgewassen, struiken of tuingereedschap van de stichting Gered Gereedschap? Of een mooi bloemstuk? Je slaagt vast en zeker. Kinderen worden gratis geschminkt.

Rommel-Weg-Markt in Onstwedde

Van 9.00 tot 12.00 uur worden zaterdag op de erven van verschillende bewoners langs de 2e Berlage in Onstwedde allerhande overbodige, maar bruikbare spullen van de bewoners en hun vrienden verkocht.

Geuren en kleurendagen in Eenrum

De bloei van honderden rododendrons in arboretum Notoaristoen in Eenrum wordt jaarlijks gevierd met de Geuren en Kleurendagen; gezellige open dagen met een theeschenkerij, rondleidingen, een plantenmarkt en live muziek. Het tuinhuis met veranda-terras aan de vijver is zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Je kunt er terecht voor koffie, (rododendron) thee, biologische vruchtensap en huisgemaakte taart.

Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur een kleine plantenmarkt en tuinboekenmarkt. Op zondag brengt de band Jazz’n Joy de tuin in beroering met jazz, latin en swing.

Elfenbloemen- en Eenjarigen-Dagen in Meeden

Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden houdt zaterdag en zondag de Elfenbloemen- en Eenjarigen-Dagen, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarige voorjaars- en zomerbloeiers.

Op beide dagen vinden rondleidingen plaats in de schaduw- en bostuinen, de moerbedden en de privétuin. Op een ontspannen manier vertelt Andries Bierling veel wetenswaardigheden over zowel de tuinen als specifieke planten. De rondleidingen beginnen om 11.30 en 14.30 uur. Op het terras serveert Maaike Hage koffie, thee, home-made gebak en andere lekkernijen. In de tuinen staat beeldende kunst opgesteld van Alinda Ottens en Patricia Suer.

Eetbare plantenmarkt in Veenhuizen

Volgens jaarlijkse traditie zondag voor de zevende keer: de Eetbare Plantjesmarkt in Veenhuizen! Meer standhouders dan ooit met tuinbenodigdheden, lekkers, moois en natuurlijk het grootste aanbod van bijzondere, eetbare planten van Noord-Nederland. En die eetbare planten kun je breed zien: ook voor onze kleine maar belangrijke vriendjes de insecten en vlinders zijn plantjes te koop.

Het terras is open met koffie, thee, appelsap, limonade, heerlijke huisgemaakte baksels en soep, bijna alles uit eigen tuin. Lekker om mee in een mooi hoekje te zitten en naar de muziek te luisteren. Ook zijn er rondleidingen over de tuinen en insecten-, kruiden- en wildplukwandelingen. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.

Zeldzaam Mooi Markt in Leeuwarden

Zondag wordt er een Zeldzaam Mooi Markt op het Wilhelminaplein in Leeuwarden gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Het is een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten zijn handgemaakt, zelfontworpen of in kleine oplages (lokaal) geproduceerd.

Daarnaast worden er ook ambachtelijke (biologische) lekkernijen verkocht. Kunstenaar Oscar Prinsen heeft een prachtige balans gevonden tussen zijn kunst en het draaien van plaatjes. Op de Zeldzaam Mooi Markt zorgt Oscar voor de muzikale omlijsting met oude singletjes; jukebox, soul, funk, disco, Franse chansons, jazzy en pop. Bellenblaas kunstenaar Frans van de Kamp geeft mega zeepbellen demonstraties voor jong en oud.

Wollig Landleven Fair in Vledder

Ruim 80 standhouders presenteren hun producten of specialiteiten zondag op De Wollig Landleven Fair in Vledder. Kom wol proeven, ruiken en voelen en laat je adviseren door de diverse standhouders. Voor mensen die breien, haken, spinnen of wat dan ook met wol is deze fair een genot.

Op het gebied van lifestyle kun je je hart ook ophalen. Er zijn stand met producten variërend van kleding tot huisdecoraties en kunst. Laat je inspireren en adviseren en schaf de leukste dingen aan om jezelf te verwennen of je woning een leuke upgrade te geven met nieuwe decoraties.

Maitiid Fair in Stiens

In de tuin van Anne-Famkes Pleats in Siens is zondag een Maitiid Fair. Op deze bijzondere plek zit sinds vorig jaar een ijs- en theetuin en worden regelmatig kleinschalige evenementen georganiseerd. Op de fair staan zo’n vijftien kramen met unieke, vaak zelfgemaakte en/of lokale producten.

In de tuin is daarnaast voor de kinderen genoeg ruimte om te spelen en om te springen op de grote trampoline. In de middag is er livemuziek van de band Koester. De fair is open van 11.00 tot 18.00 uur.

Meer Uitjes?

Neem een kijkje op dvhn.nl/uitagenda, lc.nl/uitagenda of frieschdagblad.nl/uitagenda

Een uitje aanmelden kan via uitservice.nl