Willemsoord stopt per direct met zondagvoetbal

Willemsoord - „Willemsoord stopt per direct met zondagvoetbal. Met ingang van komend seizoen voetballen we alleen nog op zaterdag.” Dat zegt clubman Marcel Kuiper. Het besluit werd vrijdagavond genomen tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering van de groenhemden.

Zondagvijfdeklasser Willemsoord opende de ultrakorte voetbalcompetitie op 20 september 2020 met een thuiswedstrijd tegen Old Forward. Vanaf komend seizoen komen deze 'kolonieploegen' elkaar niet meer tegen in competitieverband.

Zondagvijfdeklasser Willemsoord opende de ultrakorte voetbalcompetitie op 20 september 2020 met een thuiswedstrijd tegen Old Forward. Vanaf komend seizoen komen deze 'kolonieploegen' elkaar niet meer tegen in competitieverband. Foto: René Wiegmink

Kuiper: „Er waren nog wel een paar diehards die door wilden op zondag, maar uiteindelijk was het besluit toch unaniem. We stoppen op zondag.” De laatste jaren werd het steeds lastiger om het zondagvoetbal in de benen te houden. „We moesten er meer en meer aan trekken. Als we nu niet stoppen, dan hadden we dat volgend jaar moeten doen. Er waren nu voor het eerste team op zondag nog 15 spelers. Niet al te veel.”

Er was op dit moment alleen nog een eerste elftal actief op zondag. „Daarvan gaan tien spelers naar Willemsoord 2 of 3 op zaterdag. We bieden ook geen recreatief voetbal meer aan op zondag. Wel blijven we 7 tegen 7 voetballen op vrijdagavond.”

Andere invulling

Marcel Kuiper merkt steeds meer dat mensen, ook in Willemsoord, liever een andere invulling geven aan de zondag dan voetbal. „Op termijn denk ik dat de KNVB naar weekendvoetbal toe gaat. Dan moet je in een weekend een competitiewedstrijd spelen, en mag je onderling overleggen op welke dag je dat doet. Dat lijkt me straks echt de toekomst. Voor de gezondheid van onze club is het sowieso beter om de definitieve stap naar zaterdag te maken. Vanaf komend seizoen is dus álles op zaterdag.”

Willemsoord is sinds de oprichting in 1929 een zondagclub geweest. „Dat is dus ruim 90 jaar”, zo becijfert Kuiper. De club werd opgericht in de toenmalige taveerne van Miggels, tegenwoordig is daar café De Steen van de familie Stroeve gevestigd. De vereniging kwam in de gegevens van de KNVB al voor in 1918. De eerste voorzitter was de heer Kamans en die bleef dat 25 jaar. De beginjaren waren zeer succesvol, de club stond zelfs bekend als ‘de schrik van het Noorden’. Voor 1940 speelden de groen-witten al in de derde klasse. De vele prijzen in de prijzenkast bij café De Steen herinneren nog aan deze gloriejaren. In 1959 werd de bekercompetitie van de afdeling Zwolle gewonnen, in een finale tegen Dedemsvaart op ‘Sportlust’ in Steenwijk.

Het seizoen 1977-1978 was ook een sportief hoogtepunt, met promotie naar de derde klasse KNVB door een zege op Olyphia uit Noordwolde. Aan het eind van het seizoen 1978-1979 degradeerde Willemsoord echter weer.