Voetbal Oldeholtpade tegen De Blesse

Willemsoord blijft gaan voor eigen toernooi om Regio Cup: 'Opzet door KNVB is voor clubs onaantrekkelijk'

Voetbal Oldeholtpade tegen De Blesse

De besmettingscijfers door corona zijn nog steeds hoog. De KNVB heeft al een streep gezet door de reguliere competities, en schakelt zo mogelijk dit seizoen nog over op een Regio Cup, waarbij clubs uit de regio een aantal wedstrijden tegen elkaar spelen.

„De KNVB heeft de naam Regio Cup van ons gejat”, zegt clubman Marcel Kuiper van Vv Willemsoord lachend. „Och, dan zal het wel een goede naamgeving zijn.” De groenhemden zijn nog steeds van plan om hun eigen Regio Cup te organiseren.

Er werd aanvankelijk gedacht aan wedstrijden tussen zaterdag 3 april en een finale op zaterdag 5 juni op sportpark de Boschkamp. De thuishaven van de groenhemden in het koloniedorp. „Maar dat zal hem niet worden. Als je kijkt hoe hoog de coronabesmettingen nog zijn, moet je eerder denken aan een start ergens in mei. Als het tenminste dan wel kan, omdat niemand echt weet wat het virus gaat doen”, zo vervolgt Kuiper.

Naast Marcel Kuiper hebben clubmensen Maarten van Wolde en Albert Schipper de organisatie op hun schouders genomen. Ze onderhouden hierover ook contact met de KNVB. „We moeten even zien hoe het verder gaat. Wij dachten aanvankelijk aan een hele competitie, maar mogelijk is er niet meer dan een halve competitie mogelijk Nou ja, dan doen we dat. Alles is beter dan niets.” Ze treden ook in contact met de gemeente. „Omdat het wel handig is om te weten wanneer de velden sluiten voor zomeronderhoud. Je weet dan hoeveel tijd je eventueel hebt om te kunnen voetballen.”

Acht clubs ‘onder kolonievlag’

Acht verenigingen hebben zich aangemeld voor de Regio Cup ‘onder kolonievlag’. „Naast onszelf als gastheer, gaat het om FC Wolvega, Oosterstreek, Sv Steenwijkerwold, Olyphia, Oldeholtpade, Zandhuizen, en De Blesse.” Deze clubs doen om die reden niet mee aan de Regio Cup die de KNVB zelf wil opzetten. „Ze hebben zich daarvoor al afgemeld.” De KNVB heeft zich de afgelopen dagen vrij star opgesteld tegen organisatoren van ‘wilde competities’. „Ze hebben zelfs al aangegeven dat hun scheidsrechters alleen wedstrijden mogen fluiten voor de eigen KNVB Regio Cup, en geen duels mogen leiden zoals bij ons. Ja, dat vind ik toch wel vreselijk kinderachtig.” Het gaat er volgens de clubman om dat iedereen snakt naar een moment waarop je een keer lekker mag voetballen met elkaar. „Dat hebben we vorig jaar gemerkt tijdens ons eigen toernooi om de George Fransen Bokaal. Mochten we ook weer voor het eerst voetballen na lange tijd. Voetballers en begeleiding waren zo blij dat het mocht. En nu zijn de gewone competities geschrapt. Dat is heel logisch, maar wat is dan het probleem?”

Scheidsrechters

Willemsoord komt niet in problemen met de eigen Regio Cup als scheidsrechters van de KNVB niet mogen fluiten. „We hebben een lijstje met daarop achttien namen, en we kunnen desnoods ook oud scheidsrechters of clubmensen vragen. Dat komt echt wel goed.” Diverse verenigingen hebben ook bij de bond aan de bel getrokken omdat ze het niet eens zijn met de regel dat nieuwe spelers die overkomen van een andere club niet mee mogen doen aan de KNVB Regio Cup. „En ook dat is raar beleid. De maanden die nu volgen worden door clubs toch gezien als een voorbereiding op het komende seizoen 2021-2022. Dan is het logisch dat de nieuwe aanwinsten zich ook goed kunnen voorbereiden. Deze regel maakt deelname aan het toernooi van de KNVB ook een stuk minder aantrekkelijk.”

Met of zonder publiek?

Doorgang van het toernooi is vanwege corona nog erg onzeker, en dan speelt ook de vraag of er publiek bij mag. „Dat we mogen voetballen is het belangrijkste, en het liefst met publiek en de kantine open. Als dat laatste niet kan, dan is het niet anders. En daarbij kijken we ook naar de horeca hoor. Als de horeca van het kabinet niet open mag, zullen wij onze kantine zeker niet openen. Dat kun je gevoelsmatig niet maken.” Kuiper steekt de loftrompet over de steun van het Rijk. „Ook wij hebben steun gehad. De overheid heeft het voor de amateurclubs goed geregeld. We hebben de afgelopen periode ook nauwelijks uitgaven gehad, omdat we dicht zitten. We maken kosten voor de trainers, maar die gaan daar ook heel soepel mee om. Geen klagen.”