Wielerspektakel van Steenwijk voor tweede zomer op rij geschrapt: 'Coronaregels maken het ons onmogelijk'

Tal van wielercriteriums die gepland stonden voor na de Tour de France gaan niet door. Een tijdje geleden werd voor dit jaar bijvoorbeeld al de stekker getrokken uit de Gouden Pijl van Emmen. Afgelopen woensdag maakte de organisatie van het jaarlijkse wielerfeest in Heerlen bekend dat het ook daar dit jaar niet doorgaat. En helaas, ook Steenwijk is voor het tweede jaar op rij afgeblazen.

Het jaarlijkse wielerspektakel van Steenwijk staat altijd garant voor vermaak onder de Sint Clemens. Dylan Groenewegen won de sprint in 2018.

Het jaarlijkse wielerspektakel van Steenwijk staat altijd garant voor vermaak onder de Sint Clemens. Dylan Groenewegen won de sprint in 2018. Foto: Archief Wilbert Bijzitter

Er komt geen 53e versie van het Spektakel van Steenwijk onder de Sint Clemens deze zomer. Dat stond voor dinsdag 27 juli gepland. In Heerlen heeft de gemeente geen vergunning afgegeven.

„Want het naleven van de coronaregels, zoals anderhalve meter afstand, is met duizenden wielerfans langs de kant geen doen”, zo is de uitleg in Limburg. „Voor het Spektakel van Steenwijk kunnen we de vergunning pas na 1 juli aanvragen, maar dat gaan we niet doen”, zeggen Meine Seinen en Roel Kreulen van het wielercomité.

„Ook hier is anderhalve meter afstand houden onmogelijk. En we hebben hier ook het VIP gedeelte waar mensen elkaar ontmoeten en netwerken. Dat is met de huidige regels in de hand ook geen doen. Jammer, maar we kunnen niet doen wat we graag willen. En daarom gaat het niet door”, zo is de nuchtere en begrijpelijke uitleg.

Geen andere datum

Een datum later in het jaar is geen optie. „We zijn een criterium voor na de Tour. Dat is bij ons de traditie. Het is een sportief zomers festijn, en dat willen we zo houden. In Surhuisterveen gaan ze wel uitwijken naar begin oktober. Maar ja, je zit ook met de nationale en internationale wielerkalender.”

En daarom gaat het sportieve vizier op 2022. „En daarbij hebben onze sponsors enthousiast gereageerd. Ze blijven ons steunen, en we gaan ook echt wel door.” Toch gaat er dit jaar in augustus nog wel iets gebeuren. Digitaal vertier voor sponsors en enthousiaste fans van het spektakel.

„Dat gaan we op maandag 16 augustus doen, vanuit de Meenthe. Mensen krijgen dan per email een link toegestuurd, waarmee ze kunnen deelnemen. Het gaat om een leuke digitale bijeenkomst die een stevige link heeft met het Spektakel van Steenwijk en de Tour de France. Meer kunnen we er op dit moment nog niet over zeggen. Dat gaan we later zeker wel doen.”