Sterke overwinning Hiltje Tjalsma in Mons

Rick Ebbinge. Harry de Ridder

Wolvega – Hiltje Tjalsma boekte tijdens de acht races tellende meeting in Mons een sterke overwinning met Iris de l’Iton. De zesjarige ruin uit de training van Bas Crébas verdiende 2250 euro voor de stal uit Bant.

Crébas maakte zich alleen zorgen over de start van zijn draver. ‘Iris is soms wat driftig achter de startauto, maar ik heb veel vertrouwen in Hiltje.’ De ervaren Tjalsma kreeg de viervoeter goed weg en stuurde hem snel naar de leiding. Hierna was de strijd beslist, want de koploper sloeg in de slotlijn de aanval van Hindy Heikant en Samantha Stolker eenvoudig af. ‘We waren prima weg en eenmaal aan de leiding ging hij geweldig door’, zei Tjalsma die de vaste amatrice van Crébas is. De inwoonster van Wolvega volgde de gestopte Fred Handelaar op.

Rick Ebbinge

Rick Ebbinge deed ook weer van zich spreken. De kampioenspikeur stond drie keer in de winnaarsring. De opening kwam op naam van Ruby Barosso die geen partij had. Jungle Renka en Irvine Am waren vervolgens een maatje te groot voor de concurrentie. In de hoogste klasse namen het Ebbinge en Gustafson direct de kop en kreeg de combinatie Cyriel d’Atom in het kielzog mee. De seriewinnaar van Jos Verbeeck kende in de beslissende meters geen genade en overmeesterde de dappere koploper. Ebbinge keerde met een kleine 5000 euro terug naar Biddinghuizen.

Zwaarder

Deon W en Michel Rothengarter wonnen voor de vijfde achtereenvolgende keer met overmacht. ‘Hij komt snel veel zwaarder te staan, maar is nog steeds in vorm’, aldus de voormalige assistent van Peter Strooper. Niels Jongejans uit Oudeschoot behaalde een tweede plaats met Jarrot River.

Mauqenchy

Voor Ebbinge was er eerder in de week succes op de baan van het Franse Mauqenchy. Hij zegevierde hier met Good Morning Elge en Flag de Marions. Beide paarden wonnen met overmacht. Het leverde de stal van trainer Jeroen Engwerda 17.100 euro op.