Rensport Noordwolde kijkt uit naar eerste wedstrijd na pandemie

Voorbereidingen rond de baan.

Voorbereidingen rond de baan. Eigen foto

Corona maakte het twee jaar onmogelijk om te racen op de grasbaan van Noordwolde. Maar voor het eerst sinds 2019 worden er het komend weekeinde wedstrijden verreden.

Op zowel zaterdag 9 als zondag 10 juli zijn er wedstrijden. Op zaterdag is er de derde wedstrijd uit een serie van vijf voor een open Nederlands Kampioenschap, waaraan dus ook enkele buitenlandse renners meedoen.

Klusjes

Jaren hebben de vrijwilligers van Rensport Noordwolde zich vooral beziggehouden met klusjes. De kantine werd opgeknapt, de entree naar het rennerskwartier en ook rond de baan was wel wat te doen. Maar uiteindelijk waren het toch twee vervelende jaren. Wel werd in maart al een ‘off the road’ toerrit gehouden. Maar uiteindelijk draait het toch om het houden van races. En dat gaat nu eindelijk weer gebeuren.

Open NK

Zaterdag wordt vanaf 17.00 uur gereden in vijf verschillende klassen. Het open NK (Dutch Open track) betreft de wedstrijden bij de specials en zijspannen. Daar kunnen dus ook buitenlanders aan meedoen, zoals de Deen Dennis Frederiksen en de Duitser Oliver Möller bij de zijspannen. Verder zijn er nationale wedstrijden in de ST250cc en de ST500cc en de specials 125cc jeugd.

Zondag vanaf 13.00 uur komen alle jeugdklassen aan bod en rijden de 250cc en 500cc nog een keer. Omdat er zolang niet gereden is, is de steeds goed onderhouden baan keihard en dus worden door Rensport Noordwolde snelle tijden verwacht.

Jannick de Jong

Het is zaterdag ook de terugkeer in Noordwolde van speedway- en grasbaancoureur Jannick de Jong uit Gorredijk. De wereldkampioen, drievoudig Europees kampioen, wereldkampioen landenteams én achttienvoudig Nederlands kampioen werd voor vier jaar geschorst na een positieve dopingtest in 2017. Er werd amfetamine in zijn urine aangetroffen. Echt een verklaring daarvoor had hij niet. Hij denkt dat hij iets heeft gedronken tijdens een avondje stappen.

Eerherstel

Hoe dan ook kan hij in Noordwolde verder vechten voor eerherstel, nu hij zijn racelicentie terug heeft. Zo won hij dit jaar al in Opende. Daar reed De Jong onder andere al tegen de Deen Jacob Buckhaven, ook aanwezig in Noordwolde. Romano Hummel, de winnaar in Loppersum, is met zijn spectaculaire rijstijl zijn grootste concurrent.