Pake Kamminga wint voor kleindochter Nora: ‘De vorige keer deed ik alles verkeerd'

Hiltje Tjalsma wint met de achtjarige ruin Deep Impact (8). Lenus van der Broek

Cees Kamminga was op Victoria Park na de overwinning van Gold Cap BR de koning te rijk. De pikeur en trainer uit Oudeschoot was vier dagen eerder pake geworden van kleindochter Nora en wilde deze bijzondere gebeurtenis vieren met een zege. Dat dit ook nog lukte, maakte het feest alleen maar mooier.

‘De vorige keer deed ik alles verkeerd met Gold Cap BR. Ditmaal hield ik mijn hoofd er heel goed bij. Ik wilde winnen voor Nora en dat mocht niet verkeerd gaan’, zei Kamminga, die zijn paard na een ronde naar de leiding stuurde. ‘Ik wilde niet ingesloten raken en met zo’n best paard moet je het afdwingen.’ In de slotlijn probeerden Hindy Heikant en Jaap van Rijn het nog, maar meer dan de tweede plaats zat er niet in. ‘Ze hadden geen kans’, aldus Kamminga.

Zweden

In mei trekken Kamminga en de hengst naar Göteborg in Zweden. Twee weken daarna is er een start op de baan van Charlottenlund In Kopenhagen. Hier ligt 15.000 euro op de winnaar te wachten. ‘De tegenstand zal sterk zijn, maar we zijn niet kansloos.’ De trainer is blij met Cap Gold BR. ‘Zo’n best paard heb je nodig op stal. Het is een blikvanger’, zei Kamminga die de enorme snelheid van zijn viervoeter als belangrijkste wapen noemt. ‘Hij kan geweldig versnellen. Daar kunnen weinig tegenstanders tegenop.’ Kamminga werd op de zeven trainingsritten tellende meeting tweede met Ken Bull. Over starten in Duitsland is hij duidelijk. ,,Daar valt in de gewone nummers weinig meer te verdienen. Alleen de topkoersen zijn nog aantrekkelijk.’

Geweldenaar

Jaap van Rijn reed Edens Boy voor trainer Appie Bosscha naar de hoofdprijs. De ruin declasseerde het veld. ‘Een geweldenaar. Het is net een tank’, zei Bosscha die binnenkort met de winnaar naar Göteborg afreist. ‘Daar kan hij ook winnen.’ Hiltje Tjalsma reed Deep Impact van trainer Paul Hagoort naar de bloemen. Voor Arnold Mollema was er de pechprijs. Zijn debuterende Lockheed Draviet kwam als eerste over de finish, maar werd wegens het zich buiten de baan begeven, alsnog uit de uitslag gehaald. Kluivert Boko en Dion Tesselaar profiteerden optimaal van het misfortuin van de hengst van Mollema.

Swipedei gaat niet door

De Swipedei (vrijdag 9 juli) op de grasbaan van Joure gaat dit jaar niet door. Het bestuur van de Harddraverij en Renvereniging Joure kwam tot deze beslissing, omdat er momenteel geen evenementen met publiek mogelijk zijn. De mogelijke optie om de meeting zonder toeschouwers te houden, heeft volgens het bestuur geen zin. ‘In Joure kunnen we niet zonder publiek.’ De Jouster Merke-koersen op 27 september gaan vooralsnog wel door. De koersdag van woensdag 23 juni in Emmeloord is tevens geannuleerd.