Olyphia houdt zenuwen in bedwang. Ploeg uit Noordwolde is kampioen en promoveert naar derde klasse

Olyphia is kampioen. Eigen foto

Olyphia is kampioen. Eigen foto

Olyphia heeft het kampioenschap behaald in de vierde klasse A. In Havelte werd een benauwde 1-2 zege behaald. Ruinerwold kwam bij Balkbrug niet verder dan 0-2, waardoor Olyphia op doelsaldo kampioen werd.

Maar het was voor de twee bussen vol fans wel billenknijpen. Uiteindelijk deed Olyphia wat je mag verwachten van een koploper tegen de staatclub. Net als in 1977 werd in Havelte het kampioenschap behaald in de vierde klasse.

Gewoon blijven doen

Rond het veld stonden vele oudgedienden die dat allemaal nog meegemaakt hebben. Olyphia werd uiteindelijk een tweedeklasser, maar zakte de afgelopen paar jaar af naar de toch wat grijze vierde klasse. Met jonge talenten en een paar routiniers is nu een bijzondere stap gemaakt door de mannen van succestrainer Frans à Nijeholt. Al ergens halverwege de afgelopen week was bij enkele van die jonkies de stress al merkbaar, zo wist de trainer. Iedereen moest daarom vooral gewoon blijven doen. En dan kom je in Havelte met bussen vol fans langs de lijn, die ook nog flink wat vuurwerk hadden meegesjouwd.

Stijf van de zenuwen

De eerste helft kon Olyphia volgens de trainer niet omgaan met de spanning. ,,Ze stonden voor de wedstrijd stijf van de zenuwen. We speelden veel te gehaast, lange ballen spelen is niet ons spel, niet onze identiteit.’’ En daarom duurde het ook tot de 25 e minuut voordat er enige opwinding was. Jeffrey Zuil deed een totaal mislukte poging om de bal langs de uitgelopen keeper te krijgen. De bal ging ver naast. Die keeper stond een paar minuten later zijn mannetje door stijlvol een kopbal van spits Hielke de Jong uit de kruising te halen. Die kopte even later ook nog een bal uit een hoekschop richting doel.

Dolle taferelen

Op het moment dat doorsijpelde dat Ruinerwold op 0-1 was gekomen. was het wederom Hielke de Jong die zich liet gelden. Hij werd in de 42 e minuut door een splijtende pass van Hessel Eilers vrij voor de keeper gezet: 0-1. ,,Een prachtig doelpunt’, zo oordeelde trainer Frans à Nijeholt. De spelers vlogen in de armen van de fans die naast het doel positie hadden gekozen. Dolle taferelen, maar beslist was er nog niets. In de laatste drie minuten van de eerste helft werd Havelte zowaar ook even gevaarlijk met een bal voor het doel langs, die iedereen verraste. De trainer deed zijn best in de pauze om iedereen weer tot de orde te roepen. ,,Ze pakten het voetballend voor rust niet op.’’

Gelijkmaker

De eerste dreiging na rust kwam van Olyphia, met een bal in de korte hoek. Aan de andere kant was Havelte tweemaal gevaarlijk uit een hoekschop. Havelte hanteerde vooral de lange bal en hoopte zo op een toevalstreffer. Het was wederom een hoekschop die na een kwartier leidde tot de 1-1. Mart Bekker wist wel raad met de strakke bal en kopte binnen. ,,Het was voetballend bij ons niet al te best’, zo was zijn conclusie. Havelte moet via de nacompetitie proberen in de vierde klasse te blijven.

Kampioensgoal

Pas na die gelijkmaker begon Olyphia opvallend genoeg meer te voetballen. Toen bleek dat de ploeg toch echt wel de betere spelers heeft, die echter fysiek nog wel wat tekort komen. Direct na een dubbele wissel viel de kampioensgoal. Opnieuw was het Hessel Eilers die ditmaal aan de basis stond van zijn doelpunt. Het avontuur begon aan de zijkant en eindigde na een korte combinatie ergens recht voor het doel. ,,Ik zag de keeper te veel naar links staan, dus legde ik de bal in de rechterhoek.’’ De bal was niet hard, maar akelig goed geplaatst. De totaal verraste keeper reageerde niet eens meer. Eilers ging voorop in de strijd en werd leeg gespeeld gewisseld. Hij mag zich met 25 jaar een routinier noemen in dit team. Eerder voetbalde Eilers bij Steenwijkerwold en Olde Veste. Hij woont nu in Noordwolde. Zes jaar stond hij aan de kant vanwege een knieblessure en nu in het tweede jaar bij Olyphia werd hij de matchwinnaar. ,Ja, het was mijn wedstrijd. Maar het was een hele moeilijke wedstrijd, een beetje paniekerig allemaal.’’

Feest

In de laatste twintig minuten kwam de zege niet meer in gevaar. De kans op 1-3 was groter dan op 2-2. Na het eindsignaal van de prima leidende scheidsrechter Freddy Oosterhof uit Steenwijk brak het feest los. Champagne, bloemen en een medaille van de bond. Olyphia is terug in de derde klasse. Eilers: ,,Ik denk dat het daar voor ons gemakkelijk voetballen is. Het is een geweldig team binnen en buiten het veld.”

Remon Hankel

,,Na de winterstop verloren we een paar belangrijke wedstrijden en werd het nog onnodig spannend’’, zei routinier Remon Hankel (35) na zijn vierde kampioenschap in negentien seizoenen. Of er nog een twintigste bij komt, is nog de vraag. In de kampioenswedstrijd tegen Havelte speelde Hankel tien minuten. ,,Het lichaam wil ook niet altijd meer.’’ Toch ziet hij nog wel een rol voor zichzelf in het begeleiden van alle jonge talenten bij Olyphia. ,,Maar even afwachten wat de trainer wil. Nu eerst een feestje. Ik heb morgenochtend vrij, dus kan even blijven hangen.’’