Micha Brouwer verrast in midwintercriterium op Victoria Park in Wolvega

Micha Brouwer wint met de zesjarige hengst Kilimanjaro. Foto: Lenus van der Broek

Micha Brouwer en Kilimanjaro waren op de eerste meeting van 2023 op Victoria Park de verrassende winnaars van het midwintercriterium. De combinatie uit Oldetrijne maakte dankbaar gebruik van het misfortuin van de favoriete Officer Stephen en Dion Tesselaar.

Het hoofdnummer van de zes races tellende avondmeeting telde zeven deelnemers. Officer Stephen nam vanuit het vertrek met een bliksemstart de leiding. Kilimanjaro volgde op de rug van de koploper. ,,Ik wilde vanuit de start voor Karola blijven en dat lukte”, zei Brouwer, die halverwege de opdracht over 2100 Cyriel d’Atom (Hanna Huygens) naast Officer Stephen zag komen.

In de slotronde verdween de hengst van Tesselaar van het toneel. ,,We kregen in de eerste bocht een lekke band. Dan ben je kansloos voor de winst en ik wilde mijn paard niet uitwringen voor een derde of vierde plaats. Jammer, want anders had hij meegedaan voor de overwinning”, berustte de pikeur en trainer uit Willemsoord.

Brouwer zat er niet mee en stuurde Kilimanjaro in de slotlijn naar de winst en 7000 euro. ,,We konden lang mooi mee sluipen en dan heeft mijn paard op het eind veel snelheid over om te sprinten. Hij komt weer goed in vorm”, aldus Brouwer over de door Paul Hagoort getrainde hengst. Erwin Bot reed Inspector Bros naar de tweede plaats. Bot won eerder op de avond met de oppermachtige Milan Boko. ,,Hij was heel erg goed en reageerde geweldig op mijn stemverheffing in de laatste bocht.”

Zweepgebruik

Bot gaf aan dat de pikeurs vanaf 1 januari alleen de zweep nog mogen gebruiken in noodsituaties. ,,Zweepgebruik is nu uit den boze en wordt zwaar bestraft’, zei de pikeur. De dubieuze maatregel is mede genomen door de voortdurende protesten van dierenbelangenorganisaties, die vaak van toeten noch blazen weten.

Danny Brouwer deed niet voor zijn broer Micha onder en scoorde met Igor Premier. Cees Kamminga reed Jaggers naar de eerste prijs van 2250 euro. Voor Marco Spin was er een tweede plaats met Manuelas Mission. De Wolvegaster leerling-pikeur werd vierde met Godric.

Nieuws

menu