'Er wordt veel gespeeld op onze koersen'. Baanmanager Ralf Dekker van Victoria Park kijkt tevreden terug op 2021

De Grote Kerstprijs wordt gewonnen door Jaap van Rijn. Lenus van der Broek

Baanmanager Ralf Dekker van Victoria Park keek op kerstavond tevreden terug op 2021. Ondanks de coronaperikelen draaide de baan goed. Dekker heeft vertrouwen in de toekomst.

‘De baan draait goed. De wedomzetten in Frankrijk zijn hoog en ook in Nederland wordt veel gespeeld op onze koersen’, zegt Dekker. De Prijs der Giganten, het jaarlijkse hoogtepunt, was goed voor zo’n 2 miljoen euro wedomzet. Ook vrijdag werd dit bedrag benaderd.

De eerste drie maanden van het jaar werden de Wolvegaster koersen in het Belgische Mons verreden. ‘We huurden daar de baan. Onze sport kon zo doorgang vinden’, verduidelijkt Dekker. Daarna keerden de dravers en hun pikeurs terug naar Victoria Park. Hier worden wekelijks zes tot tien races gehouden. Dit levert jaarlijks zo’n 370 draverijen op. Hierin wordt ongeveer 2 miljoen euro aan prijzengeld verreden. Ook in 2022 is dit bedrag beschikbaar.

Zaterdag

De baanmanager is blij met de zes op zaterdag geplande meetings. ‘De zaterdag is om het publiek weer naar de baan krijgen. Met de lunchmeetings is dat lastig.’ Ook is er de samenwerking met de regiobanen om de doorsneepaarden op de belangrijkste baan van ons land in hun klasse de kans te geven om veel geld te verdienen. De Sweepstakes worden na de sluiting van de drafbaan van Groningen in Wolvega verreden. ‘We doen dat op een zaterdagavond in juli. In samenwerking met het bestuur van Groningen maken we daar een mooie Groningse avond, met hopelijk veel publiek , van”, geeft Dekker aan.

Dat de meeting op vrijdag op het programma stond en niet op tweede kerstdag had zijn reden. ‘We koersen in samenspraak met de Fransen al jaren op de vrijdagavond en moeten ons aan deze afspraak houden. Door op kerstavond een aantal races naar voren te schuiven, was iedereen om kwart over zes klaar’, aldus Dekker.

Kerstmeetings

Herman Krechting, voormalig ober en decennialang werkzaam op de drafbaan van Wolvega, begrijpt de keuze, maar kijkt nog steeds met weemoed terug op de roemruchte kerstmeetings van weleer. ‘Op tweede kerstdag kwamen in de gloriejaren van de drafsport duizenden toeschouwers naar de baan. Het was ieder jaar een groot evenement met toppaarden. Kees Verkerk was altijd een geweldige publiekstrekker in de Grote Kerst-prijs. Zonde, dat deze koersdag er niet meer is.’

Nieuws

menu