Dirk Jongbloed viert zege met jenever

Foto ter illustratie FOTO: Lenus van den Broek

Mats Wester won op Victoria Park verrassend met Hollywood Star. De negenjarige merrie wordt getraind door haar eigenaar Dirk Jongbloed (82) uit De Eese en verdiende 2250 euro.

‘De jeneverfles gaat vanavond los. Het is toch geweldig dat ik als bijna 83-jarige nog zijn paardje heb’, zei de dolgelukkige Jongbloed na de enerverende race, die de onverwoestbare merrie met miniem verschil won. ‘Ze reageerde geweldig, toen ik de trekwatten trok’, sprak leerling-pikeur Wester, wiens werkgever Dion Tesselaar met de eveneens verrassende Fury di Mucho tweede werd.

Jongbloed wist dat zijn draver na een wat mindere periode weer in vorm was. ‘Maar ik had niet verwacht, dat de merrie zou winnen.’ De krasse tachtiger traint Hollywood Star in de bossen van De Eese. ‘Dirk doet bijna alles zelf. Wij zorgen voor het snelwerk’, gaf Wester aan. Jongbloed heeft al decennia dravers en is een zelfbenoemde trainer. ‘De grote trainers kunnen nog wat van mij leren’, zei hij ooit in een spraakmakend interview.

‘Ik train haar zelf. Ik rijd bijna iedere dag met haar in het bos en kom daar leuke, jonge vrouwen tegen. Ik praat dan met ze. Meer zit er op mijn leeftijd niet in.’ De vakman is nog niet van plan te stoppen. ‘De merrie wordt wat ouder. Als ze straks niet vooraan meer mee kan doen, koop ik een ander paard. Ik ben nog redelijk fit en ga zo lang mogelijk door.’

De zes nummers tellende meeting werd in de mist verreden. Het hoofdnummer ging naar Inspector Bros met Jaap van Rijn. ‘Ze gingen heel hard weg en ik heb rustig mijn kans afgewacht.’ Chiel Wildhagen stuurde Karola naar de tweede plaats. ‘Geweldig! Het is jammer dat er in Nederland maar weinig koersen voor haar zijn’, zei mede-eigenaar Willem van der Bij, wiens merrie na veel lichamelijk ongemak weer op haar oude niveau is. ‘We moeten het binnenkort maar eens in Frankrijk proberen.’ Van Rijn scoorde ook met Maja Beuckenswijk.

Oud-Wolvegaster Erwin Bot was oppermachtig met Milan Boko. Bot wil binnenkort met de vierjarige hengst naar Solvalla in Zweden. Daar wacht een opdracht met 30.000 euro voor de winnaar. Ook denkt hij aan een optreden op de baan van Vincennes in Parijs. Bot verwacht in maart een trainingsdependance in Zweden te openen.

Voor Hiltje Tjalsma was er een tweede plaats met In the Wind. Robin Bakker werd derde met Orgie Vrijthout, Mass Finest en Agnetha Black.

Nieuws

menu