Zorgboerderij Weltevrede in Zandhuizen wil uitbreiden

Eigenares van Huize Weltevrede, Jenny Hilhorst - Weltevrede en teamleider binnen de zorginstelling, Marinus Weltevrede. Piet Bosma

Zandhuizen - Zorgboerderij Weltevrede aan de IJkenweg in Zandhuizen wil uitbreiden.

De zorgboerderij is nu ruim een jaar gevestigd in Zandhuizen. De eigenaren hebben vijf zorgeenheden en ondersteunende functies op de begane grond van de boerderij gecreëerd. De (dienst)woning is verplaatst naar de verdieping van het pand.

De zorgboerderij wil nu uitbreiden met nog eens vijf zorgeenheden. De uitbreiding komt bij een bestaand bijgebouw aan de achterzijde van de boerderij. Het nieuwe losstaande gebouw wordt 210 m2 groot. Het college wil medewerking verlenen aan de uitbreiding. Als de gemeenteraad positief oordeelt over het plan, wordt een nieuw bestemmingsplan opgestelt. De gemeente vergadert maandag 14 oktober over het plan.

Niet rendabel

De zorgboerderij op de huidige schaal is niet rendabel gebleken. Door de uitbreiding met vijf zorgeenheden kan een betere balans in het werkproces en de kosten worden gerecreëerd. De uitbreiding zorgt ook voor de noodzakelijke extra ruimte voor ondersteunende functies, zoals de opslag van medicijnen en medische hulpmiddelen.

Er is veel vraag naar de zorgkamers in huize Weltevrede. Vergelijkbare zorgaanbieders in de omgeving zijn er niet. De mensen die naar huize Weltevrede gaan, willen niet naar de (reguliere) zorgcomplexen.

Ondergeschikt

De uitbreiding van 210 m2 is volgens B & W zowel qua massa als situering passend bij, en ondergeschikt aan het hoofdgebouw. De boerderij blijft na uitbreiding het prominent aanwezige gebouw op het perceel. De uitbreiding komt ter plaatse van een vervallen bijgebouw van 40m2 en krijgt ook weer de uitstraling van een ondergeschikt, maar karakteristiek bijgebouw.

Qua materiaalkeuze wordt aangesloten bij de omliggende bebouwing, onder meer door middel van de kleurstelling en materialen die karakteristiek zijn voor het buitengebied.

Nieuws

menu