Zes kunstenaars gekozen voor kunstproject Stroomopwaarts in Zuidoosthoek

Ook Museum Heerenveen staat vanaf 16 april stil bij het verleden, de samenhang van landschap, economie en gemeenschapsleven.

Uit ruim tachtig inzendingen zijn zes kunstenaars gekozen, die dit jaar werk maken voor het kunstproject Stroomopwaarts in Zuidoost-Friesland. Zij maakten deze week kennis met het gebied en ‘hun’ museum.

De zes kunstenaars zullen tussen 2 mei en 28 mei logeren in gastgezinnen. Ze gaan aan het werk in hun eigen gemeente, gekoppeld aan een ‘eigen’ museum.

Componist Ilya Ziblat Shay gaat voor Museum Drachten aan de slag. Sanne van Balen heeft Friese wortels en probeert dagelijkse dingen te transformeren tot poëtische uitdrukkingen, gekoppeld aan Museum Opsterlân.

Inbal Ann Hershtig onderzoekt en bevraagt instellingen die kennis creëren, faciliteren en verspreiden. Voor Stroomopwaarts verbindt ze zich aan het Vlechtmuseum Noordwolde. In zijn werk is Merijn Vrij op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen, hij werkt met natuurlijk en door mensen gemaakt materiaal. Hij gaat reageren op de omgeving van Museum Belvédère.

Documentaire over Domela Nieuwenhuis

Videokunstenaar Pat van Boeckel maakte een documentaire over Domela Nieuwenhuis. Voor Stroomopwaarts gaat hij aan de slag voor Museum Heerenveen, waarin het Domela Nieuwenhuis Museum is gevestigd. Bioloog en fotograaf Sara Engelhard is gefascineerd door de menselijke invloed op de natuur en de talrijke sporen die de mens achterlaat in haar omgeving. Zij is gekoppeld aan museum Oold Ark Makkinga.

Stroomopwaarts is een initiatief van Leonie Castelein en Nieske Ketelaar, in samenwerking met de betrokken musea. Het project maakt dit jaar deel uit van Arcadia . Naast het kunstproject stelt elk deelnemend museum een eigen aansluitende expositie samen over (een deel van) de cultuurhistorie van de Zuidoosthoek.

Nieuws

menu