Woudklank heeft problemen met bezetting: 'als de ene weggaat, gaat de andere ook’

Muziekvereniging De Woudklank hoopt dat na de corona-periode er toch weer mensen bereid zijn muziek te maken in Noordwolde. De conclusie van de ledenvergadering van dinsdagavond was dat er mensen bij moeten. De vereniging heeft nu nog een kleine vijftig leden over.

Het jeugdorkest kon in mei na een stop van vijf maanden eindelijk weer repeteren.

Het jeugdorkest kon in mei na een stop van vijf maanden eindelijk weer repeteren. De Woudklank

Vooral bij de majorettes heeft de Woudklank wel een klap gekregen. Er zijn er nog zes meiden over. Het blijkt in deze tijd zonder optredens lastig om die leeftijdsgroep vast te houden. ‘Mensen zien ons niet meer en als dan de ene weggaat, dan gaat de andere ook.’ Bestuurslid Sandra Ophof zegt dat er met de 14 aanwezige leden ook discussie gevoerd is over waar de prioriteit moet liggen. ‘Kun je niet beter je energie richten op mensen die niet meer gaan studeren?’

Het idee was al om te kijken of er een beginnersorkestje te vormen is van mensen tussen 20 en 40 jaar. De kans dat je die vasthoudt is namelijk groter. Aanwas van jongeren was er in de coronatijd niet. Normaal worden muzieklessen gegeven op basisscholen.

Vergrijzing

Er werd nu vooral gerepeteerd zonder doel. Er staan ook nu nog geen optredens gepland. Bovendien eist de vergrijzing ook zijn tol. Zo zijn drie oudere leden afgehaakt die echt niet meer fysiek tweemaal een rondje bij het bloemencorso in Frederiksoord volhouden. ‘We kunnen dus heel lastig bij grotere optredens of concerten de bezetting rond krijgen.’ Maar in ieder geval waren de aanwezigen wel bereid er samen de schouders onder te zetten om de vereniging voor Noordwolde te behouden. En dat de twee overgebleven bestuursleden dinsdag versterking kregen van twee nieuwe bestuursleden was een stap in de goede richting. De hoop is dat zodra De Woudklank weer over straat marcheert, de animo om mee te doen ook weer groeit.