BIJ12 meldt forse toename waarnemingen van de wolf en eerste wolvenpaar in Drents-Friese Wold

Wolf. FOTO SHUTTERSTOCK

De wolf en sporen van het wilde dier zijn in de afgelopen maanden fors meer waargenomen dan in de drie maanden daarvoor. Volgens het interprovinciale bureau voor faunazaken BIJ12 zijn er van november 2021 tot halverwege februari 1567 meldingen binnengekomen. In de drie maanden daarvoor ging het nog om 661 meldingen.

In het Drents-Friese Wold heeft zich een wolvenpaar gevormd, zo bevestigt het tussenrapport van BIJ12. Het gaat om een vrouwelijke wolf uit de Barnstorfroedel in het Duitse Nedersaksen, die voor het eerst in Drenthe werd vastgesteld in april 2021. De mannelijke wolf komt uit een Centraal-Europese populatie en is volgens onderzoek pas sinds het najaar van 2021 in de beide provincies actief.

Na schademeldingen van boeren zijn bij sommige dode schapen DNA-sporen van beide wolven aangetroffen, onder meer drie keer in Wapse en waarschijnlijk op 19 januari in Boijl. Ook wildcamerabeelden laten zien dat de wolven samen optrekken. Met name in de piek van de paartijd - in januari en februari – heeft het mannetje de wolvin overal achtervolgd. Vanwege de paarvorming meldt BIJ12 dat er nu actieve monitoring plaatsvindt. Hieruit moet blijken of er een wolvennest ontstaat.

Op basis van schademeldingen uit de afgelopen weken lijkt een of beide wolven vaker actief te zijn op Friese dan op Drentse grond. Elders in Nederland heeft een roedel wolven een groot leefgebied gecreëerd op de Veluwe. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland is de aanwezigheid van zes wolven vastgesteld. Over de grens in Nedersaksen leven tientallen roedels.

Nieuws

menu