Willemsoord profiteert mee nu de Koloniën Werelderfgoed zijn geworden: het was afgelopen week al drukker dan normaal

Tja het was natuurlijk mooier geweest als Willemsoord ook op de lijst zou hebben gestaan: „want voor ons gevoel horen we erbij”, zegt Arjan Stroeve van de Stichting Weldadig Oord en uitbater van Eethuys De Steen. „Maar ik verwacht dat wij net zoveel profijt van de Werelderfgoedstatus hebben als wanneer we wél op de lijst hadden gestaan.”

Arjan Stroeve in zijn café De Steen voor een schilderij met een tafereel uit de Kolonie van Weldadigheid van bijna twee eeuwen geleden.

Arjan Stroeve in zijn café De Steen voor een schilderij met een tafereel uit de Kolonie van Weldadigheid van bijna twee eeuwen geleden. foto: archief Roel Kleine

Stroeve had gehoopt dat het bij het opnemen op de Werelderfgoedlijst vooral om het gedachtegoed zou gaan: het idee achter de ideeën van Johannes van den Bosch om de armoede op te lossen. De verschillende oorden werden aan het begin van de 19de eeuw gesticht om armen te verheffen. Zodoende worden ze beschouwd als de bakermat van de Nederlandse verzorgingsstaat.

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Koloniën van Weldadigheid afgelopen week op de Werelderfgoedlijst geplaatst, maar zonder Willemsoord. Er is te weinig wat nog concreet aan die tijden van weleer herinnert. En doordat de snelweg het landschap doorkruist was volgens Icomos, het adviesorgaan van Unesco, niet duidelijk meer te zien dat de Kolonie III deel uitmaakte van de Koloniën van Weldadigheid.

Te weinig concreets dat aan de kolonietijd herinnert

„Ik begrijp heel goed dat er in Willemsoord te weinig meer daadwerkelijk aan die tijd herinnert. Vanaf 1910 werden alle bezittingen verkocht en zijn er heel wat koloniehuisjes verdwenen of zodanig verbouwd dat er weinig meer aan de oorsprong ervan herinnert.”

Dat geldt ook eigenlijk voor zijn eigen eetcafé, dat oorspronkelijk de woning was van de directeur van de fabriek. Verbouwingen door de jaren heen hebben ervoor gezorgd dat eigenlijk niets meer aan die tijd doet denken. „In de zestiger jaren was het historisch besef minder, dat is tegenwoordig heel anders.”

‘Werelderfgoedstatus effect’

Het ‘Werelderfgoedstatus effect’ is overigens direct voelbaar, ook in Willemsoord, zo bleek afgelopen week. „We hebben woensdag al veel bezoekers gehad die heel doelgericht naar Willemsoord kwamen, voor de ‘Virtual reality belevenis’ en het Weldadig Fietsrondje. De samenwerking met de ondernemers in Westerveld en Weststellingwerf is prima en er wordt regelmatig naar elkaar doorverwezen. We spelen elkaar de bal toe en dat heeft ons al veel gebracht.”

En dat Willemsoord qua aanblik dan wat minder ‘instagramable’ is dan bijvoorbeeld Frederiksoord?? „Het zij zo, gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar Willemsoord wel degelijk te vinden.” Het dorp is behoorlijk actief en tal van activiteiten voor deze zomer zijn op poten gezet, te beginnen met een boerenmarkt aanstaande zaterdag.