Werkzaamheden aan Lemsterweg in Langelille starten eind deze maand. In december is maximale snelheid al verlaagd

De Lemsterweg in Munnekeburen.

De Lemsterweg in Munnekeburen. Lenus van der Broek

De werkzaamheden aan de Lemsterweg in Langelille starten maandag 31 januari. De weg wordt deels vernieuwd en smaller gemaakt.

Met alle aanpassingen moet de weg veiliger worden voor al het verkeer. Schagen Infra BV uit Hasselt voert de werkzaamheden uit. De Lemsterweg ligt op veengrond. Deze grond droogt steeds verder uit door de drogere zomers en bomen die veel grondwater nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de grond verzakt en er scheuren in de weg ontstaan. Hierdoor is de weg niet meer veilig.

De afgelopen jaren is de weg gerepareerd met nieuwe lagen asfalt. Dit was een tijdelijke oplossing. De nieuwe lagen asfalt maken de weg zwaarder. Dit zorgt voor verdere en snellere verzakkingen. De gemeente gaat de weg daarom deels aanpassen en vernieuwen.

Aan de kant van de polder zitten de meeste scheuren in de weg. Dit stuk van de weg wordt vervangen door bermverharding. Ook aan de kant van de vaart komt bermverharding. Daar tussenin komt een nieuwe laag asfalt. De ondergrond van dit deel van de weg is niet uitgedroogd. Daarom zal de weg hier niet verzakken en scheuren. Ook wordt de weg smaller en komt de weg dichterbij de vaart te liggen.

Maximale snelheid omlaag

In december is de maximale snelheid van de Lemsterweg al verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur. Hierdoor wordt het snelheidsverschil tussen (landbouw)verkeer en fietsers kleiner. Daarnaast heeft het doorgaand verkeer geen voorrang meer op de Lemsterweg.

De werkzaamheden duren tot 15 maart. Tijdens de werkzaamheden is de weg gesloten voor al het verkeer. De omleidingsroute wordt ter plaatse aangegeven.