Werken aan duurzamere toekomst. Ethan Kloppenburg bouwt mee aan meest efficiënte auto op waterstof

Ethan Kloppenburg.

Ethan Kloppenburg. Eigen foto

Op 1 kilogram waterstof 3400 kilometer afleggen? Ethan Kloppenburg uit Noordwolde werkt dit studiejaar met 22 andere studenten van de TU Delft aan ‘s werelds meest efficiënte auto op waterstof.

Door te blijven innoveren en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is, willen de studenten laten zien wat er allemaal realiseerbaar is. Met hun hyper-efficiënte waterstof stadsauto hoopt het team komend jaar het belang van waterstof en duurzaamheid te laten zien.

Het Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studies, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt.

Shell Eco-marathon

Een heel jaar zet Kloppenburg vrijwillig zijn studie opzij om zich in de D:DREAM Hall, een speciaal ingericht locatie op de campus van de technische universiteit, volledig te focussen op de bouw van de waterstof auto, de Eco XII. Komend voorjaar wil hij vol voor de titel gaan tijdens de Shell Eco-marathon, een wereldwijde competitie voor energie-efficiëntie waarbij deelnemers auto’s bouwen om de hoogst mogelijke brandstofefficiëntie te bereiken. Ethan, de chief engineer van het team, is eindverantwoordelijke voor de technische aspecten van het project.

“Ik ben altijd al in techniek geïnteresseerd geweest, daarom ben ik ook naar Delft gekomen. Om daar nu in zo’n project mee bezig te kunnen zijn is erg gaaf. Daarnaast is het erg leuk om met zo’n ambitieus team te werken aan een duurzamere toekomst. Met de fantastische resultaten van afgelopen jaar op zak is er al een goede basis gelegd.”

Competitie

Zo heeft het voorafgaande team als alternatief voor de afgelaste Shell Eco-marathon 2021 vanwege COVID-19, zelf een competitie met andere studententeams georganiseerd en deze gewonnen met een efficiëntie van 3.396 km op een kilo waterstof. Dit is een afstand verder dan van Nederland naar Turkije. Tevens heeft de Eco-Runner XI een wereldrecord gevestigd met de waterstofauto door met een beperkte hoeveelheid brandstof 1.196 kilometer af te leggen.

Waterstof

Dat Eco-Runner Team Delft op waterstof rijdt is niet zonder reden. Waterstof is licht, heeft een hoge energiedichtheid en is volledig groen te produceren en te gebruiken. Het gebruik en de behoefte aan waterstof in de energietransitie kan daarom niet worden onderschat volgens Ethan. “Wij gebruiken waterstof voor de mobiliteit, een sector die goed is voor wel 25% van de wereldwijde CO2 uitstoot, maar waterstof is enorm veelzijdig en kan in veel verschillende sectoren als groen alternatief worden ingezet. Naast dat het een enorme rol zal (moeten) gaan spelen in de opslag van de energievoorziening van Nederland kan ook in de industrie staal of kunstmest worden gemaakt op een duurzame manier door gebruik van waterstof.”

Aerodynamica

Naast het gebruik van waterstof is de efficiëntie van hoog belang. Dit betekent dat Eco-Runner enorm veel aandacht schenkt aan bijvoorbeeld de aerodynamica en het gewicht. Dat heeft er voor gezorgd dat op dit moment de Eco XI minder luchtweerstand ondervindt dan een wielrenner uit de Tour de France. “Naast dat we een duurzame energiebron moeten gebruiken, moeten we ook minder energie gebruiken. De auto van afgelopen jaar is dan ook 65 keer zo efficiënt als de gemiddelde benzineauto van vandaag de dag.’