Vrachtwagenchauffeur: geen idee wat oorzaak was van inrijden op file A32 bij Oldeholtwolde

Hoe het zo kon dat hij op 16 juli vorig jaar op de A32 bij Oldeholtwolde met zijn vrachtwagen met volle snelheid achterop een stilstaande file was gereden, kon de 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Drachten kantonrechter Marc Brinksma niet vertellen. „Het enige dat ik nog weet is dat ik een klap hoor en glas op de schoot heb liggen”.

FOTO

FOTO PRONEWS

De vrachtwagen was met onverminderde snelheid achterop de file gereden. Wonder boven wonder bleven de gevolgen beperkt tot blikschade, wat lichte verwondingen en een enorme ravage op de A32. Een geluk – bij een ongeluk – was dat er veel campers in de file stonden. Daar zitten, als het goed is, geen passagiers achterin. „Kampeerwagens hebben een grote kreukelzone”, wist rechter Marc Brinksma.

De truck was op een Opel Ampera gebotst, daarvan zat de achterkant helemaal in elkaar. Ook de inzittende van de Opel, een vrouw, kwam met de schrik vrij. Over de oorzaak kon de Drachtster geen uitsluitsel geven. Hij wist nog dat hij een half uur voor hij op de file was gebotst drie kwartier had geslapen. „Ik houd mij altijd aan de rijtijden”, zei hij daarover.

Twee minuten voor botsing reed vrachtwagen half over vluchtstrook

De dashcam van een camper die hem had ingehaald, had vastgelegd dat de vrachtauto twee minuten voor de botsing met twee wielen over de vluchtstrook reed. Brinksma: „Dat kan op twee dingen duiden: iemand die de aandacht kwijt is, of die met iets anders bezig is”.

De Drachtster bezwoer de rechter dat hij onder het rijden nooit op zijn telefoon zit. „Ik ben geen roekeloze of gevaarlijke rijder”. Dat werd hem ook niet verweten. Was dat wel zo geweest dan had hij bij de meervoudige kamer gezeten, in plaats van bij de kantonrechter. Die kwam, samen met officier van justitie Riemke van der Zee, tot de conclusie dat de man gevaar op de weg had veroorzaakt, door de file niet op te merken. Daar staat normaalgesproken een boete op.

Van der Zee eiste een werkstraf van 50 uur, maar de rechter hield het toch bij een geldstraf: 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk. Brinksma legde als extra sanctie een voorwaardelijke rijontzegging op van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechter benadrukte, net als de officier al had gedaan, dat op de verdachte als beroepschauffeur een extra verantwoordelijkheid rust. „Er worden hoge eisen aan u gesteld als het gaat om verkeersgedrag”.