Vermilion niet vervolgd voor 'oorverdovend lawaai' bij boringen Noordwolde

Een boortoren van Vermilion in het donker. FOTO ARCHIEF/JAN DE VRIES

Gaswinner Vermilion wordt niet vervolgd voor het nachtelijke lawaai bij de gasboringen in Noordwolde eind 2019. Het Openbaar Ministerie zegt hiervoor niet genoeg bewijs te hebben.

De boringen vlak bij de grens met Drenthe en Overijssel hielden in november 2019 veel omwonenden wakker. Omwonende Patricia Staats sprak bij RTV Oost van een ,,oorverdovend geluid”, en uit een video-opname werd ook duidelijk hoeveel geluid werd gemaakt.

Uit eigen metingen van Vermilion bleek al dat de normen waren overschreden. Toezichthouder SODM legde daarom destijds al wel een last onder dwangsom op.

Het Openbaar Ministerie vindt de metingen van Vermilion niet voldoende voor strafrechtelijke vervolging. Woordvoerder Audrey Nijhof spreekt van ,,indicatieve metingen” die niet kunnen worden gebruikt in een eventuele strafzaak. ,,Daarvoor moeten we alsnog zelf metingen doen.” En omdat de boringen allang zijn afgelopen, is dat niet meer mogelijk.

Vorige week zag het OM ook al af van vervolging van Vermilion voor het winnen van meer aardgas dan toegestaan bij Vinkega en het Drentse Diever, eveneens omdat overtreding van de regels niet te bewijzen zou zijn.